Július utolsó hetében az ország egész területén számítani kell a rendőri ellenőrzésekre

Július utolsó hetében az európai rendőrök a legnagyobb közúti járművek, a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát fokozottan ellenőrzik majd.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TIPSOL) immár másfél évtizede szervez közúti ellenőrzéseket Európa-szerte, amelyekhez a tagállamok rendőrségei önkéntes alapon csatlakozhatnak. Az ideire július 25. és július 30. között kerül sor. Az európai szinten egyhetes, Magyarországon hatnapos ellenőrzések kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának ellenőrzésére terjed ki – írja a Baleset-megelőzés.eu.

Az ellenőrzésnek különös aktualitást ad, hogy a nyári időszakban az autóbuszok nagyobb részarányban közlekednek a közutakon – köszönhetően a nyári turizmusnak, a charter és kirándulójáratoknak. Emellett a nyári időszakban a közúti áruszállítás is intenzívnek mondható, részben a nyaralók, a pihenni vágyók ellátása érdekében.

Az ellenőrzések során a rendőrök (és az együttműködő ellenőrök) vizsgálják többek között a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát és a jármű műszaki állapotát is. Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek. A menetrend szerint közlekedő autóbuszokat csak indokolt esetben és a lehető legrövidebb ideig vonják ellenőrzés alá.

Bár hazánkban a baleseti statisztikák tanúsága szerint a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a tehergépjármű-vezetők a 9 százalékát, az autóbusz-vezetők pedig mindössze az 1 százalékát okozzák, ezeknek a nagy méretű és tömegű járműveknek az időszakonkénti fokozott ellenőrzése mégis indokolt.

(HVG – Baleset-megelőzés.eu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »