Július 1-től csak betétdíjas műanyag palackokat és fémdobozokat lehet árulni

Július 1-től már csak betétdíjas műanyag palackokat és fémdobozokat lehet forgalmazni, amelyeken „Z” betű látható – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Morvai, a Betétdíj-rendszerkezelő Társaság kommunikációs igazgatója.

A betétdíjas rendszert bevezető államok közül Szlovákiában volt az egyik leghosszabb átállási időszak. „Egyrészt így biztosítva volt a csomagolások kicserélése, a törvény pedig elegendő időt biztosított a forgalmazóknak, hogy eladhassák a régi árut” – magyarázta Lucia Morvai.

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter szerint a beindítás nem volt egyszerű. „Ennek ellenére ma kijelenthetjük, hogy az emberek megszokták, és Szlovákia ezzel a lépéssel mintául szolgálhat a környező országok számára is” – jelentette ki Budaj.

Hírdetés

A lakosság a rendszer január 1-jei bevezetése óta június 29-ig 264 986 441 darab betétdíjas csomagolást váltott vissza.

A minisztérium szerint a rendszerhez csatlakozó üzletek és a visszaváltóhelyek száma is egyre növekszik.

A rendszert január 1-jén vezették be. Valamennyi PET-palack és fémdoboz betétdíjas 0,1 és 3 literes űrtartalom között, kivéve a tejesdobozokat, valamint a szörpöket és a szeszes italokat tartalmazó csomagolást. Sem a palackokat, sem a dobozokat nem szabad összenyomni, üresen kell visszaváltani azokat, a csomagoláson pedig leolvashatónak kell lennie a vonalkódnak.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »