Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

A Rizotti-féle kétlyukú híd szomszédságában – mondhatni a faluközponthoz közel – lakó Makó Jánosnál ottjártunkkor már egybegyűltek a szomszédok és az ismerősök, és éppen a megmarcangolt juhokat nyúzták, a tetemekből kutyaeledel lesz. A kárvallott gazda a veszteségbe beletörődve idézte fel, hogy kedden éjszaka nagyon fogott a három kutyája. Igaz, kistermetűek, esélyük sem lenne a medve ellen. Ő akkor kijárt, körülnézett, de nem látott semmit, csak reggel, amikor hátrament az állataihoz, vette észre, hogy a juhokat megölte a medve.

Azt mondja, szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább azt az egy disznót, ami a pajtában van, nem bántotta a vad. A gazda aggódik, hogy a vad a szokásához híven visszatér, mert sajnos teljesen védtelenek vele szemben.

A kár nem elhanyagolható, több mint 3 ezer lejes veszteséget okozott a medve. Makó János reméli, hogy a szükséges iratcsomó benyújtása után megkapja a kártérítést a juhok után. Egy másik gazda, Csomós György azzal „vigasztalta”, ne fűzzön nagy reményeket a kártérítéshez, mert hozzá idén tavasszal járt be a nagyvad, és végzett a juhaival. Ő is benyújtotta a papírokat, de kártérítést azóta sem kapott.

Hírdetés

A juhtetemek nyúzásában segítő Doczé János egy másik veszélyre világított rá, ha Makó János akkor éjjel hátramegy az állatokhoz, akkor emberáldozata is lenne a támadásnak. A faluban egyre több helyre betörő, állatokat elhurcoló vagy csak megölő medvét vagy medvéket csak a hatóságok nem veszik komolyan, akik mindennap együtt élnek a veszéllyel, gondolkodás nélkül jelentik ki, hogy ezeket a portyázó példányokat minél hamarább ki kell lőni.

A nagyvad-problémáról az önkormányzat is tud. Fábián Sándor megbízott polgármester elmondta: idén több mint 80 kártérítési kérést nyújtottak be az önkormányzathoz, de sajnos ezekből egyet sem térített meg az állam. A tavaly de­cemberi kártérítésre is csak nemrég hagyták jóvá a jegyzőkönyvet.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat továbbküldte a szükséges kártérítési iratokat, de a román állam szűkmarkúnak bizonyult. Az elöljárótól megtudtuk: idénre három medve kilövését engedélyezték a községben, és úgy tudja, ezeket ki is lőtték, azonban ez sem vetett véget a medvetámadásoknak, ami azt bizonyítja, több nagyvad is garázdálkodik a községben.

Fábián Sándor amiatt aggódik, mi lesz akkor, amikor az erdei gyümölcsök elfogynak, és a medvék a községben fognak táplálék után nézni.

székely hírmondó


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »