Józsefváros jól él az autósok sarcolásából

Józsefváros jól él az autósok sarcolásából

Annak ellenére rótt ki fejenként harmincezer forint közigazgatási bírságot a józsefvárosi közterület-felügyelet több ezer autósra az elmúlt években, hogy egy korábbi ombudsmani jelentés értelmében – előírás szerinti kamera híján – csak helyszíni bírságolásra lett volna joga. Kérdés, visszakerülhet-e a több százmillió forintnyi, jogsértő eljárásban beszedett sarc az autósokhoz.

Szabályos pénzbehajtó iparággá fejlesztette helyi közterület-felügyeletét a főváros VIII. kerülete (is). Legalábbis ez derül ki abból a válaszlevélből, amelyet a Kocsis Máté vezette Józsefváros jegyzője, Danada-Rimán Edina küldött lapunknak. Azután fordultunk hozzá, hogy egyik munkatársunkat harmincezer forintos közigazgatási bírsággal sújtotta a kerületi közterület-felügyelet, amiért a Dologház utca–Fiumei út kereszteződésében a Behajtani tilos (kivéve mentők, tűzoltók) jelzőtáblát figyelmen kívül hagyva kanyarodott rá a Fiumei útra. Mivel az interneten is sokan panaszolták, hogy büntetést kaptak ezen a helyszínen, kíváncsiak voltunk, 2014 óta hány autóst bírságoltak meg és mekkora összegre. A jegyző közölte: csak ebben az egy kereszteződésben 2014-ben 5873 esetben több mint 176 millió, tavaly 5790 esetben 173,7 millió, idén június közepéig pedig 94,2 millió forintnyi bírságot szabtak ki 3143 figyelmetlen autósra. Vagyis naponta 15-18 járművezető sétál be a csapdába a baleseti intézet előtt.

Nem mellékes, hogy korábban két kötelező haladási irány tábla is figyelmeztette az autósokat a Dologház utca és a kórház előtti szervizút sarkán, merre szabad menniük, ám azokat 2013-ban leszerelték. Sokakat az téveszthet meg, hogy a villamossínek előtt és után is Elsőbbségadás kötelező! tábla van, így az előtte lévő táblát már nem is nézik – mert eszükbe sem jut, hogy a „macisajt” nem rájuk, csak a mentőkre és tűzoltókra vonatkozik.

Bár a kerület kasszája szépen hízik, nem kizárt, hogy homokszem került a gépezetbe. A közterület-felügyelet ugyanis a közúti közlekedésről szóló törvény 20. §-ára hivatkozva szab ki közigazgatási bírságot, amellyel elismeri, hogy a szabálytalanságokat rögzítő kamera nem minősül „külön jogszabályban meghatározott technikai eszköznek”. Ám az alapvető jogok biztosának egyik korábbi vizsgálata szerint ha a közterület-felügyeletnek „nincs külön jogszabályban meghatározott technikai eszköze”, akkor csak helyszíni bírságot szabhat ki – közigazgatásit nem. Ezt támasztja alá a Fővárosi Közterület-felügyelet ombudsmannak küldött tájékoztatása, illetve a Legfőbb Ügyészség véleménye is. Kollégánk tegnap az ombudsmanhoz fordult, és ha Székely László neki ad igazat, az akár azt is előidézheti, hogy a VIII. kerület sok ezer autósnak fizetheti vissza a törvénytelen eljárásban elszedett pénzét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »