Jozef Majchrák: Ismét egy lejtászott lemez jelent meg a színen

Jozef Majchrák: Ismét egy lejtászott lemez jelent meg a színen

Azután, hogy Miroslav Lajčák bejelentette, nem jelölteti magát a jövő évi államfőválasztáson, az OĽaNO vezére, Igor Matovič két kijelentést tett.

(…)

Matovič elárulta, hogy jelenleg azon dolgozik, hogy az ellenzék közös megoldást találjon, s a végén egyetlen névben egyezzenek meg. Az az egy pedig nem más lenne, mint az ellenzék közös jelöltje a jövő évi államfőválasztáson. Az „egyesítő jelöltről“ szóló dalocska a jobboldali politikusok és a média egy részének kedvenc, örökzöld slágere. A probléma azonban ott gyökerezik, hogy ez az egész nem működik.

(…)

Annak az oka, hogy a közös államfőjelölt-állítás miért nem működött eddig, és miért nem fog a jövőben sem működni, egyszerű. Olyan egyszerű, mégis hihetetlen, hogy a politikusok nem képesek arra, hogy megértsék. Az ellenzéki pártok és a választóik a politikai nézetek és értékek terén nem alkotnak egységes csoportot. Vannak köztük liberálisok, kulturális konzervatívok, kozmopoliták, nemzeti érzetűek, valamint hívők és ateisták egyaránt. Az, hogy a Smer elleni utálat egyesíti őket, még nem jelenti azt, hogy feladják annak a lehetőségét, hogy az elnökválasztás során a számukra érdekes témák és nézetek legyenek képviselve.

Hírdetés

Még ha az ellenzéki pártoknak sikerülne is megegyezniük egy közös jelöltben – ahogy azt Matovič óhajtja – az akkor is csak papíron lenne közös jelölt. A pártok alapítóinak közös jelöltje lenne, nem pedig a választóké. Az ilyen jelölt természetesen megnyerheti a választásokat, de nem amiatt kerülne ki győztesként, mert „közös” jelölt, hanem teljesen más értékképviselet miatt.

Ahogy a múltban, most is annak a veszélye fenyeget, hogy a közös, „egyesítő jelölt“ a politikailag aktív keresztényekre tett nyomás eszközévé válik. A cél pedig az, hogy eltávolítsák őket annak a gondolatától, hogy saját jelöltet indítanak. Ismét felszínre kerül az az érv, mely szerint a kipofozott keresztény jelöltnek esélye sincs arra, hogy nyerjen. A biztos győztes érzése azonban messziről nem lesz meg abban a jelöltben sem, aki a „közös“ minősítésben fog indulni.

Mindemellett érvényes az is, hogy az államfőválasztás nem a győzelemről, hanem a kampányról szól. Fontosak azok a témák, amelyek a kampány során megjelennek, valamint a nyilvános beszélgetések, melyek során az egyes jelöltek felfedik kártyáikat és szimpatikussá próbálják tenni magukat a választók számára. A politikailag aktív keresztényeknek az is kulcsfontosságú, hogy ne engedjenek a kor szellemének és nyomásának, és ne vonuljanak vissza a nyilvános és a politikai szférából.

Ezért kell, hogy saját jelölttel rendelkezzenek. A taktikázásra még lesz elég idő az elnökválasztás második fordulójában.

Postoj.sk, Jozef Majchrák: Hra na spoločného prezidentského kandidáta nefunguje

Nyitókép: TASR/Štefan Puškáš


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »