Jövőre nagy változások jöhetnek a fiataloknak járó lakáshitel-támogatás feltételeiben

Jövőre nagyot változhatnak a fiataloknak nyújtot lakáshitel-támogatások feltételei. A HNonline.sk szerint megszűnik a kamatkedvezmény, helyette adókedvezményekeet vezetne be az állam, vagyis a törlesztőrészletek levonhatók lesznek az adóalapból.

 

Hogy pontosan hogyan néz majd ki ez a gyakorlatban, azt a Pénzügyminisztérium most vizsgálja.

 

„Jelenleg egy ilyen adócsökkentő tétel bevezetésének lehetőségeit vizsgáljuk”

 

Nyilatkozta a pénzügyi tárca, szerintük a változtatások jövőre léphetnek hatályba, és egyszerűsödni fog vele a támogatási rendszer.

 

A pénzintézetek kinnlevőségeinek 15-40 százaléka lakáshitel, vagyis rengeteg ügyfélt érint az új szabályozás.

 

Kényszerű a döntés

 

A szakértők szerint a fiataloknak adott 3 százalékpontos kamatkedvezmény (egy százalékot a bank, két százalékot az állam vállal át) egy rosszul működő támogatási modell. Olyan embereket is támogattak vele, akiknek egyébként nem voltak rászorulva.

 

„ A három százalékos lakáshitel-bonifikációnak a fiatalok javára nem sok értelme volt, mert az átlagos kamatlábak a piacon 2 százalék alatt mozognak”

 

Magyarázta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál igazgatója.

 

A szakértők úgy vélik, hogy a tervezett változtatás pozitív irányú, és az adókedvezménnyel eltüntethetők azok a különbségek, amelyek ma fennállnak az állami támogatás megítélésénél.

 

Néhány bank ugyanis a kamatkedvezménnyel csökkenti a törlesztőrészletet az aktuális hónapban, más bankok viszont visszaküldik az támogatás összegét az ügyfélnek a törlesztőrészlet befizetése utáni hónapban. Ez viszont befolyásolja a kamatfizetés nagyságát, ami a két esetben különbözik, ami az 5 évig járó támogatás végén 1000 euróra is rúghat.

 

Máshol is alkalmazzák

 

Az adókedvezményes formát más országokban is alkalmazzák Európában. Csehországban akár 300 ezer cseh koronáig is leírhatóak az befizetett részletek az adott évben, ami havonta nagyjából 1000 eurós törlesztőrészletnek felel meg.

 

Ez azt jelenti, hogy maximum 45 ezer cseh koronával csökken az ottani támogatottak éves adója, átszámolva ez 1660 euró környékén mozog.

 

Szlovákiában ma az átlagos lakáshitel nagysága 60 ezer euró, ezért a szakik úgy vélik, hogy a csehországi modellhez hasonló támogatás Szlovákiában is beválna.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: vvFinanciach.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »