Jövőre megkezdik a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítését

Lassan ugyan, de történnek előrelépések a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítésével kapcsolatban – tudtuk meg Deáky Andrástól. Az újjáépítés kezdeményezője elmondta, a régészeti feltárások eredményei alapján módosították az eredeti terveket, de a közbeszerzési eljárás lebonyolítására még több hónapot kell várniuk.

gyimesbukk-rakoczi-var-vn-002_or_b

Terveik szerint a jövő év elején lezáruló eljárás pozitív eredményt hoz, és sikerül megfelelő kivitelezőt találni a munkálatokra, hogy tavasszal végre elkezdődhessen az építkezés – mondta Deáky. A 220 ezer euró (közel egymillió lej) összértékű felújítás finanszírozását a magánadományokon kívül a Gyimesbükkért Egyesület, a Budakeszi Alapítvány és Gyimesbükk önkormányzata vállalta fel.

Deáky szerint az anyagiak előteremtése biztosan nem okoz majd gondot, mint fogalmazott, a cél érdekében összefogott a világ magyarsága.Amint arról korábban is beszámoltunk , többéves munka során sikerült beszerezni 2015-re az újjáépítéshez szükséges szakhatósági engedélyeket, illetve elnyerni a helyi önkormányzat támogatását. A tavaly nyáron végzett régészeti feltárások után idén tavasszal állították ki a végeleges építkezési engedélyt, amely alapján el lehetett indítani a közbeszerzési eljárást. Az eljárás után foghat hozzá a nyertes kivitelező a 150 négyzetméteres területen fekvő épület kivitelezéséhez: a kétszintes, kőépület földszintjén kiállítótermet és mosdókat alakítanak ki, az emeleten pedig egy kávézót előtérrel és fedetlen sziklaterasszal.

A Rákóczi-várat Erdély nagy fejedelme, Bethlen Gábor építtette 1626 körül. Ezt nem is lehet igazi várnak nevezni, mivel valamikor csak egy őrtorony volt, amelynek nem annyira hadászati, inkább gazdasági szempontból volt jelentősége. A 18. század elején II. Rákóczi Ferenc megerősíttette, ekkor kapta mai nevét. A 20. század során elmaradt a vár helyreállítása, így a falai tönkrementek, a szakértők szerint pár év kérdése lett volna, hogy ne maradjon belőle semmi.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »