Jövőre kezdik építeni a Török Áramlatot

Jövőre kezdődik a Török Áramlat gázvezeték építése, és a tervek szerint a munkálatok 2019 végére be is fejeződnek – jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerdán Isztambulban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a vezeték létrehozásáról szóló megállapodást október 10-én írták alá. „Mostantól gőzerővel folynak az előkészületi munkálatok, és a vezeték lefektetése jövőre kezdődik” – mondta Alekszandr Novak.

A Török Áramlat gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz. Ez utóbbi csaknem 910 kilométer hosszú, építését a Gazprom finanszírozza.

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja el földgázzal. Ennek a kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter és 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz.

A másik szárazföldi vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. Ennek a 180 kilométer hosszú szakasznak 50-50 százalékos tulajdonosa a Gazprom és a Botas.

A vezeték építése még meg sem kezdődött, rövid története azonban viharos.

A legutóbbi fejlemény az volt, hogy hétfőn az orosz és a török energiaügyi miniszter aláírta a gázvezeték-projekt építésének a folytatásáról szóló kormányközi megállapodást.

A vezeték története ott kezdődött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 decemberében bejelentette: Oroszország eláll az – egyébként szintén az ukrajnai tranzit elkerülését szolgáló – európai gázvezetékrendszer, a Déli Áramlat megvalósításától, mivel az államfő szerint az Európai Unió akadályozta annak kiépítését.

Vlagyimir Putyin ezután azt közölte, hogy Oroszország inkább Törökország felé viszi az orosz gázt, a vezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz.

Ennek a tervnek a megvalósítását előbb a gázár miatti viták nehezítették, majd Moszkva felfüggesztette a projektet, miután a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót.

A gázvezetékről szóló tárgyalások idén nyáron indultak újra, miután a török államfő bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig az orosz és a török elnök megállapodott a projekt újjáélesztéséről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »