Jövőre kezdik építeni a rimaszombati börtönt

Jövőre kezdik építeni a rimaszombati börtönt

2021-ben kezdheti meg működését a rimaszombati börtön, amelynek felépítéséről tegnapi, kihelyezett ülésén döntött a kormány. A 832 elítélt elhelyezésére alkalmas intézmény 340 embernek ad majd munkát.

A börtönök telítettségével indokolja a kormány, hogy szükség van az új büntetőintézmény felépítésére. Jelenleg ugyanis 3,5 négyzetméter jut egy fogva tartottra, és a börtönök így is mintegy 95 százalékos telítettséggel működnek. „Emellett várható az elítéltek számának növekedése is, a statisztikai adatok alapján ugyanis feltételezhető, hogy a jelenlegi 10 200-as létszám a következő 10 évben átlépi a 11 ezer főt” – tájékoztatott Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter. Az új börtönben 4 négyzetméter jut majd egy elítéltre, ami megfelel a jelenlegi európai uniós normának.

Hírdetés

Az új börtön Rimaszombat határában, Szabópusztán épül majd meg, a jelenleg is ott működő fogház területére egy teljesen új épületegyüttest terveznek. A jelenlegi fogház a legenyhébb büntetésre ítéltek elhelyezésére szolgál, az új büntetés-végrehajtási intézet egyaránt szolgálna a szabadságvesztés legenyhébb és a legszigorúbb végrehajtási módjára ítéltek büntetésének letöltésére. Beleértve az életfogytiglani rabságra ítélteket is.

A börtön magántőke bevonásával, azaz PPP-projekt keretében épülhet. A több mint 220 millió eurós fejlesztéssel 832 új hellyel nő a hazai büntetés-végrehajtási intézmények kapacitása. A fejlesztéssel számos új munkahely jönne létre Gömörben, 298 fegyőrrel és 42 civil alkalmazottal számolnak. (lpj, ie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »