Jövőre jöhet az autós rezsicsökkentés

Jövőre jöhet az autós rezsicsökkentés

Az átírási illetéket csökkentheti a kormány, ám azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora mértékben. Az autós szervezetek 48 pontos javaslatcsomagjából azonban minden nem valósul meg.

„A bürokratikus terhek, az átírási költségek, a szabályozás és az autó üzemben tartásának és használatának költségeit, az egész autózás kérdését a kormány szeretné napirendre tűzni” – közölte korábban Lázár János.

Autós rezsicsökkentést harangozott be múlt héten Lázár János. A miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a Magyar Autóklub és az autós érdekképviseletek 48 pontos kezdeményezést raktak le a kormány asztalára.

„Nem fognak örülni a minisztertársaim, mert egy titkot elárulok a kormányülésről, amely óriási vitát váltott ki. Magyarországon egy 1600 cm3-es Skoda üzembe helyezése, amely új vásárlású jármű és 5 millió 300 ezer forintba kerül, a gépjármű üzembe helyezése 266 ezer forintba kerül, ez Lengyelországban 140 ezer forint, Szlovákiában 120 ezer forint, és Csehországban nincs 100 ezer forint” – tette hozzá Lázár.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a legálisan működő autószervizeket és kereskedőket hozná helyzetbe.

„Ezek mentén tettünk olyan javaslatokat, amelyek egyfelől a korszerűbb autók importját támogatják. Olyan adórendszerre tettünk átfogó javaslatot, amely kifejezetten a környezetvédelem, tehát az euro-besorolás alapján adóztatja az autók üzemeltetését, és behozatalát. Tehát nem regisztrációs adó vonalon. Szeretnénk, hogy a használt autókból fiatalabbak jönnének be” – nyilatkozta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

A Magyar Autóklub olyan ötleteket is felvetett, amelyeknek nincs költségvetési vonzatuk.

„A kárfelvétel során független kárszakértők közül választhassanak, nem a biztosítók, hanem az autósok. Ismételten költségvetési kihatású viszont az átírási illetéknek az eltörlése. Ezek viszonylag rövidebb távú programok lehetnek, hosszabb távon mindenképpen javasoljuk az MO-ás hiányzó szakaszának a mielőbbi megépítését, illetve a jelen stagnáló helyzetből való kivételét ennek a problémakörnek” – mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub a jogi bizottságának elnöke.

A közlekedési államtitkár az M3-as autópálya elválasztó betonfalának avatása után a Hír TV kérdésére azt mondta, hogy az átírási illeték már jövő január 1-től csökkenhet.

„Szeretnénk mindenképpen csökkenteni az új járművek forgalomba helyezésének költségeit, mint ahogy nem régen a parlament jóváhagyta: garanciát adunk most január 1-től 18-ban arra vállalni, hogy végigkövethetik a járművek életútját. Számos olyan esemény történt már azóta is, amióta megkezdtük a tárgyalásokat, amelyek segítik és csökkentik a költségeket, illetve a közlekedésben jártas és mozgó embereknek mindenképpen rezsi költségcsökkentés jelleget adnak” – mondta Tasó László.

Tavaly 200 ezer új, és 800 ezer használt autó átírását végezték el a hatóságok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »