Jövőre is emelkedőn marad a lakáshitelpiac

Jövőre is emelkedőn marad a lakáshitelpiac

Magyarországon továbbra is erős a kereslet a jelzáloghitelek iránt, amelyek között – részben a CSOK-nak köszönhetően – 98 százalék a lakáshitelek aránya – derült ki a K&H Bank közleményéből.

Dinamikus növekedést ért el a lakáshitelezésben a K&H:

kilenc hónap alatt 79 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghiteleket lakossági ügyfeleinek, ami 34 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A folyósított jelzáloghitelek 98 százalékát pedig a lakáshitelek adják a banknál.

A K&H Bank közleményéből az is kiderül, hogy a lakáshitelezés növekedésében szerepet játszik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) megjelenése is. A bank kilenc hónap alatt 6,4 milliárd forint támogatást fizetett ki az érintetteknek, de áfatámogatásra is 1,1 milliárdot folyósítottak.

Az ügyfelek egyébként átlagosan 2,7 millió forintos támogatást igényeltek, és az igénylők 76 százaléka hitelt is kért a támogatás mellé – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A következő időszakban is folytatódhat a lakáshitelpiac növekedése. Ennek egyik oka az, hogy a következő 3 évben lakásvásárlást tervező 19-29 évesek 78 százaléka kisebb-nagyobb mértékben, de hitelfelvétellel számol a K&H ifjúsági index szerint.

Rajna Gábor szerint azonban számos egyéb érv szól a további növekedés mellett, ezek között megemlíti a piaci trendeket, a bérek növekedését, és az ingatlanpiaci élénkülést.

A K&H Bank szakemberei ugyanakkor nem tartanak a háztartások túlzott eladósodásától, szerintük a lakáshitelpiaci növekedés fenntartható pályán marad.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »