Jövőre csökkenhet az internet és az éttermi étkezés áfája – Google-szabadságharc a láthatáron

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli 2017-től.

A képviselők 126 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 59 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mintegy harminc törvényt megváltoztató javaslatát.

A tárcavezető közlése szerint az áfacsökkentésekkel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára.

A parlament döntésével felhatalmazta az adóhatóságot, hogy kísérletet tegyen a nagy világcégek megadóztatására. A kormány az elfogadott javaslatában “magyar Google-adóként” említett rendelkezéssel, vagyis a reklámadó megfizetésének kikényszerítésével kívánja bevonni a közteherviselésbe a legnagyobb technológiai vállalatokat.

Ez alapján elsőként 10 millió forintos, majd később többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhatnak azok a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklámközzétevők, amelyek nem tesznek eleget az adóhatóság felhívásainak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »