Jövőre a sétálóké lehet a váradi Zöldfa utca

Jövőre a sétálóké lehet a váradi Zöldfa utca

Sétálóövezet lesz 2017 nyarára a nagyváradi Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utca. A városháza honlapján szerdán nyilvánosságra hozott határozattervezet értelmében a munkálatok két szakaszban zajlanak majd. 

zoldfa54_b(látványterv)

Első körben felújítanak minden épülethomlokzatot, és csak ezt követően kezdik kialakítani a sétálóutcát. A hivatalos tájékoztatás szerint Adriana Lipoveanu, a város főépítésze már tárgyalt is a homlokzatfelújítás kapcsán a Szent László (ma Egyesülés) térre merőleges utca huszonegy ingatlanának – amelyek közül három minősül műemléknek – lakóival, megállapodásukat pedig még idén júniusban szerződésbe foglalják.

A városháza közlése szerint a felek abban egyeztek meg, hogy a helyi önkormányzat elvégzi a felújítást megelőző műszaki tanulmányokat, biztosítja az építőtelepek felügyeletét, a lakosok pedig önerőből fizetik a munkálatokat. Cserében öt éven keresztül nem kell majd ingatlanadót fizetniük, akik pedig teraszokat működtetnek, három évig nem fizetnek díjat a helyfoglalásért.

A városháza abban bízik, hogy miután ősszel kiírják a licitet, jövő júliusban át is adhatják az új sétálóutcát. Az utca lekövezését a helyi költségvetésből finanszírozzák, majd a Regionális Operatív Program keretében elnyerhető uniós támogatásból elszámolják. „Remélem, hogy ez a kísérleti program sikerrel jár, és 2018-ban ki tudjuk terjeszteni a Nagysándor József (ma Aurel Lazăr) utcára is” – hangsúlyozta Ilie Bolojan polgármester.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »