Jövőbe mutató átigazolások – Cătălin Sărmășan játékosügynök a hazai tehetségekről, a külföldi munkakultúráról

Jövőbe mutató átigazolások – Cătălin Sărmășan játékosügynök a hazai tehetségekről, a külföldi munkakultúráról

Cătălin Sărmășan játékosügynök szerint jó a romániai labdarúgók külföldi megítélése. A szakember reméli, hogy a fiatalok menedzselésével hozzájárul a hazai foci fejlődéséhez is.
Egyértelműek a különbségek a hazai és a külföldi edzéskörülmények között, de a legszembetűnőbb az eltérő mentalitás – vallja Cătălin Sărmășan Bihar megyei játékosügynök, aki az elmúlt években az európai labdarúgás legjobb bajnokságaiban szereplő csapatokhoz „juttatta el” az arra érdemes hazai fiatalokat, illetve szakembereket.

George Pușcaș az Internazionaléhoz, Vlad Dragomir az Arsenalhoz, Ricardo Farcaș az Ajaxhoz, Ionuț Rus a Lazióhoz, Marius Marin a Sassuolóhoz, Adrian Petre az Esbjerghez, Claudiu Micovschi a Genoához, Tudor Călin a Re­gensburghoz szerződött, pár napja pedig a nagyváradi edző, Stelian Farcău lett az Arsenal kelet-európai játékosmegfigyelője.

Hírdetés

„Ezt csakis saját magának, a professzionalizmusának köszönheti. Mi már régóta együttműködünk az Arsenallal, de a tisztségre a térségből sokan mások is pályáztak. Görögországból, Horvátországból, Ukrajnából, Magyarországról származó szakemberek vettek részt az interjún” – ecsetelte a Krónikának.

Sărmășan ugyanakkor elsősorban fiatal futballistákat menedzsel, mert elmondása alapján pluszelégtételt jelent számára a tehetséggondozás, a fiatalok fejlődésének elősegítése. Úgy véli, hogy így hatással lehet a pályájukra, és reményei szerint hosszú távon hozzájárulhat a romániai labdarúgás, a válogatott és a klubok fejlődéséhez is.

„Az, hogy valaki külföldi akadémiához vagy csapathoz kerül, még nem jelenti azt, hogy szerződése örökre szól, és többet nem jön haza” – mondta. Tapasztalata szerint a romániai játékosok megítélése nagyon jó külföldön, de elsősorban fiatalokat akarnak, akiket aztán ők készíthetnek fel a felnőttek közötti bemutatkozásra.

– mutatott rá. Figyelmeztetett: a szabályok szerint hivatásoslabdarúgó-szerződést csak 16 évet betöltött játékos köthet, egy-egy átigazolás előtt pedig – a szülőkkel, edzőkkel közösen – több tényezőt is figyelembe vesznek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »