Jövő pénteken kezdődik az Ars Sacra Fesztivál

Jövő pénteken kezdődik és tíz napig tart az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is.

A program részeként idén először filmfesztivált is tartanak. A 110 beérkezett filmből a versenyprogramba beválogatott 31 alkotást a Premier Kultcaféban (a volt Vörösmarty moziban) vetítik – mondta el Dér András filmrendező, a zsűri elnöke a fesztivált beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az immár tizedik alkalommal megrendezett kulturális rendezvénysorozatot jövő pénteken Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitja meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A fesztivál keretében szombaton lesz a Nyitott templomok napja, amikor színes – építészettörténeti, kulturális és hitéleti – programok keretében mutatkozik be az ország több mint száz temploma – mondta el Dragonits Márta, a fesztivált szervező Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A kiemelt programok között szerepel Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szombat esti szabadtéri koncertje a budai Várban, valamint a szintén Kossuth-díjas Snétberger Ferenc vígszínházbeli koncertje a fesztivál zárónapján.

A 60. évforduló alkalmából szeptember 19-én este a Várkert Bazárban In memoriam 56 címmel rendeznek koncertet a forradalom emlékére.

A vidéki programok közül a szervezők a szeptember 17-i pilisszentlászlói hangverseny-maratont és a 18-i, vácrátóti tansétát emelték ki a Nemzeti Botanikus Kertben, ahol a résztvevők a Biblia növényeivel ismerkedhetnek meg.

A Szent Márton-év programjai közül a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban megrendezett Szent Márton és Pannónia című kiállítás szerepel a fesztivál programjai között.

Lesznek szakrális séták, mint például az Óbuda vagy a Gellérthegy környékének szakrális és kulturális emlékeit végigjáró kirándulás és az idei fesztiválon első alkalommal rendeznek szakrális dunai sétahajózást is – hangzott el.

A fesztivál teljes programja megtalálható a www.ars-sacra.hu weboldalon. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »