Jövő héttől működnek az állapotfelmérő központok

Jövő héttől működnek az állapotfelmérő központok

A pozitív koronavírus-teszteredménnyel rendelkező páciensek a családorvos javaslatára kérhetnek ingyenes szakorvosi állapotfelmérést az újonnan e célból létrehozott egészségügyi egységekben, ahol az érintettek szükség esetén azonnali ellátásban részesülhetnek vagy költségmentes gyógyszert írhatnak fel számukra, amit az adott kórház gyógyszertárában válthatnak ki – közölte sajtótájékoztatóján András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A kórházvezető elmondta, az intézményük udvarán felállított fogadóegységben négy fertőző-szakorvos és egy belgyógyász fogja váltani egymást, a páciensek ellátása és esetleges átirányítása más ellátóegységek felé kizárólag kórelőzményük és állapotuk függvénye. Az állapotfelmérő egységek létrehozása azért fontos, mert ezekben azok számára is fel lehet írni a megfelelő gyógyszeres kezelést, akik nem szorulnak kórházi gondozásra,  otthoni karanténban töltik a gyógyulás és az elszigetelődés idejét, és bizonyos készítmények segíthetik a felépülésüket – véli. Az antivirális szereket csak az állapotfelmérő központokon keresztül lehet kiváltani, a mononukleáris antitest terápiát is csak itt tudják alkalmazni, utóbbit egy napos beutalás alapján – mondta András-Nagy Róbert. 

A menedzser hangsúlyozza, a családorvosoknak jelentős szerepet kell vállalniuk a pozitív teszteredményű páciensek ellátásában, illetve kezelésük menedzselésében, mert ők jelentik az első lépcsőfokot a további eljárás során. Nem egy másodlagos járóbeteg-ellátásról van szó, hisz esetenként akár egy orvosi konzílium összehívása is szükséges az adott kezelés megállapítására, ezeknek az állapotfelmérő központoknak az a szerepe, hogy tehermentesítsék a sürgősséget és a COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek ellátását biztosító kórházi osztályokat – mondotta az intézményvezető. Még egy-két részletet egyeztetniük kell a megyei egészségbiztosítási pénztárral és a közegészségügyi igazgatósággal, ha ez sikerül, jövő hétfőtől fogadják a pácienseket az állapotfelmérő központban.

Hírdetés

 

Hét nap alatt hét haláleset

A szerdai jelentés szerint tizenhat koronavírussal fertőzöttet és öt fertőzésgyanús beteget kezelnek a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. Az elmúlt hét nap alatt tizenketten hagyták el a kórházat és heten hunytak el a koronavírussal összefüggő betegséggel összefüggésben. A gyanús esetek közül ketten, a pozitív teszteredményű páciensek sorából egy páciens szorul intenzív terápiás ellátásra. Három fertőzöttet a sebészeti osztályon látnak el, tizenkét koronavírusos beteg gondozásáról a fertőzőosztályon gondoskodnak, ők valamennyien súlyos állapotban vannak – közölte a megyei kórház vezetősége. A tizenhat, koronavírussal fertőzött páciens közül korábban senki nem volt beoltva a betegség ellen – tudtuk meg újságírói kérdésre adott válaszból. Az elhunytak életkora 34–84 év közötti, mindannyian társbetegségekben is szenvedtek – tájékoztatott András-Nagy Róbert kórházmenedzser.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »