Jövő héttől a szülő dönti el, iskolába küldi-e a gyermekét. Hamarabb kezdődhet a téli szünet

Jövő héttől a szülő dönti el, iskolába küldi-e a gyermekét. Hamarabb kezdődhet a téli szünet

Erről Branislav Gröhling oktatási miniszter beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Gröhling megvédte a kormány döntését, hogy az országos lezárás ellenére is folytatódott a jelenléti oktatás az iskolákban, mert a gyerekek nehezen jóvátehető veszteségeket szenvednek, ha nem járhatnak az iskolába. Elismerte ugyanakkor, hogy számos bírálatot kaptak a szülőktől, akik féltik a gyermekeik egészségét.

Hangsúlyozta, a járványt nem az iskolák bezárásával, hanem az oltásokkal lehet feltartóztatni. Elutasította, hogy csak az iskolák lennének a járvány tűzfészkei.

Ha nem vezet eredményre az oltási kampány, rá fogunk szorulni az iskolák bezárására – figyelmeztetett a tárcavezető.

Folyamatosan emelkedik a pedagógusok átoltottsága, jelenleg már a pedagógiai alkalmazottak 71 százaléka kapott védőoltást.

Hírdetés

A kötelező teszteléshez és a védőeszközökhöz 30 euróval járul hozzá a tárca minden egyes alkalmazott esetében. Gröhling hangsúlyozta, támogatja a kötelező maszkhasználat visszavezetését az alapiskolákban.

A gyermekek kötelező tesztelése még nem eldöntött kérdés. A tesztek azonban az állami készletekből rendelkezésre állnak.

Jövő hét hétfőtől bezárnak a művészeti alapiskolák, szabadidőközpontok, nyelviskolák, megszűnik minden iskolán kívüli szakkörös tevékenység – közölte Gröhling. A kollégiumok és az éttermek csak a jelenléti oktatásban részt vevők számára lesznek elérhetőek.

Jövő hétfőtől individuális alapon folytatódik a jelenléti oktatás az iskolákban, vagyis a szülők dönthetik el, hogy iskolába engedik-e a gyermekeiket. Ennek részleteit későbbre ígéri a miniszter.

Mérlegelik, hogy december 22. (szerda) helyett december 17. (péntek) legyen az utolsó tanítási nap a téli szünet előtt. Erről a következő napokban döntés születik – hangsúlyozta Gröhling.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »