Jövő hétfőtől az összes iskola összes tagozata távoktatásra tér át, nincs kivétel

Jövő hétfőtől az összes iskola összes tagozata távoktatásra tér át, nincs kivétel

Jövő hétfőtől, azaz január 11-től az összes iskola távoktatásra tér át. Csak az óvodák lesznek nyitva, az is csak azon szülők gyermekei számára, akik létfontosságú területen dolgoznak, vagy akik munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthon, így be kell járniuk a munkahelyükre.  

Az eredeti (még az ünnepek előtt megfogalmazott) elképzelés az volt, hogy a téli szünet után január 11-én ismét kinyithatnak az iskolák, ám aki figyelte a mai nap történéseit, már számíthatott rá, hogy ez éppen fordítva fog elsülni.

Branislav Gröhling oktatási miniszter ugyanis arról beszélt, hogy az iskolák jövő heti megnyitása rendkívül kockázatos. Mindezt azt követően jelentette ki, hogy az iskolák nyitásáról ma online-konferencia keretében egyeztetett hetven szlovákiai város polgármesterével. 

„Azt javasoljuk az iskolafenntartóknak, hogy főleg azok számára nyissák meg az iskolai klubokat, akiknek a szülei egészségügyi alkalmazottak, létfontosságú területen dolgoznak, vagy a munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthonról. Január 11. és 18. között lehet igényelni a járvány miatt kifizetett ápolási díjat (OČR) is. Az intézmények fenntartóinak egyúttal azt ajánljuk, hogy teszteljék le az alkalmazottaikat, a kiadásokat utólag térítik” – közölte Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Az oktatási tárca terve szerint január 18-tól megnyithatnák az óvodákat, és újraindulhatna az oktatás az alapiskolák alsó tagozatán, illetve a speciális iskolákban. Az oktatási tárca javasolja a szülők és az alkalmazottak tesztelését.

„A szülők továbbra is igazolhatják a gyermek hiányzását öt egymást követő tanítási napon. Szükség esetén a tanulók a lockdown végéig otthon maradhatnak” – közölte a minisztérium.

Hírdetés

Az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban ettől a dátumtól folytatják a távúton történő tanulást. A középiskolák végzős évfolyamai szintén megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy letesztelik a tanulókat és az alkalmazottakat.

– közölte az oktatásügyi minisztérium.

Az alapiskolák felső tagozatán elindulhat a jelenléti oktatás, miközben az ÚVZ SR elrendeli a tanulók és az iskolai alkalmazottak tesztelését. A középiskolák is nyitva lesznek, szintén azzal a feltétellel, hogy letesztelik a diákokat és az iskolák alkalmazottait.

„Ez is az oka annak, hogy a széleskörű tesztelés ideje az eredeti január 8-10-i időpontról január 22-24-re tolódott át” – magyarázta a tárca. Hozzátette: ezek előzetesen megadott feltételek, és az alkalmazásuk a helyzet alakulásától fog függeni. Mi több, a helyi feltételeken a regionális ÚVZ is változtathat.

Az oktatásügyi miniszter az elmúlt napokban kezdeményezte, hogy üljön össze a szakértői konzílium, a tiszti főorvos és az egészségügyi miniszter, hogy egy közös ajánlást dolgozzanak ki a tanulók iskolába való visszatérésével kapcsolatban. Hétfőn a miniszter Szlovákia 70 legnagyobb városának a polgármesterével, az önkormányzatok képviselőivel és az iskolák fenntartóival is találkozott, hogy felmérje, mennyire vannak felkészülve az önkormányzatok az iskolai alkalmazottak tesztelésére.

– magyarázta Gröhling.

Az óvodák január 4-től vagy be vannak zárva, vagy nyitva vannak azon gyermekek számára, akiknek a szülei létfontosságú területen dolgoznak, vagy a munkájuk jellegéből adódóan bejárnak a munkahelyükre. Az alap- és középiskolákban január 10-ig tart a szünet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »