Jövő héten tárgyalja a bíróság a Radetzky-ügyet

Jövő héten tárgyalja a bíróság a Radetzky-ügyet

Eldőlhet a műemlék sorsa az október 25-i tárgyaláson.

Jövő hét kedden, október 25-én tárgyalja a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Radetzky-ügyet; valószínűleg ekkor dől el, lebonthatja-e és teljesen átépítheti-e mégis a tulajdonos ingatlanfejlesztő cég a budapesti Duna-parti műemlék épületet, a Bem József téri Radetzky laktanyát. A kormányhivatal júniusban tiltotta el a szlovákiai hátterű ingatlanfejlesztőt, a HB Reavist a bontástól, miután megállapították, hogy az építési engedélyt 2010-ben ki sem lett volna szabad adni, mivel az épületegyüttes már akkor is ideiglenes műemléki védettség alatt állt.

Az akkori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal mégis megadta az engedélyt az előző tulajdonosnak; mint júniusban a kormányhivatal megállapította, jogellenesen. Mindez azonban csak akkor érdekes, ha a tulajdonos nem kezdte meg a kivitelezést. Ha igen, akkor nem lehet változtatni a helyzeten, mert három év eltelte után már nem vonható vissza az építési engedély akkor sem, ha jogszabályt sértett.

A kormányhivatal szerint nem kezdték meg a kivitelezést, a HB Reavis szerint viszont igen, és ezért érvényben van a 2010-es építési engedély. A májusban elkezdett bontás felháborodást váltott ki civil örökségvédők körében, a sajtót is bejárta. Ezután született a kormányhivatal határozata. Mivel a bontásra és az építkezésre még az előző tulajdonos, az Európa Ingatlanbefektetési Alap kapott engedélyt, ezért ők is felperesek. Azt kell bizonyítaniuk, hogy a kormányhivatal határozata, amellyel megtiltotta a bontást, jogszabályt sértett. A bontást a döntés után leállították. A HB Reavis irodakomplexumot tervez az épületegyüttes helyére.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »