Jövő héten szavaz az Európai Parlament az Európai Bizottságról

Jövő héten szavaz az Európai Parlament az Európai Bizottságról

Az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete (David Sassoli parlamenti elnök és a képviselőcsoportok vezetői) csütörtökön lezárta a meghallgatások folyamatát, és november 27-ére írta ki a szavazást az új összetételű Európai Bizottság jóváhagyásáról.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által ismertetett sajtóközlemény szerint a csütörtöki ülés után David Sassoli EP-elnök arról nyilatkozott, hogy az Európai Parlament az elmúlt két hónap során eleget tett demokratikus feladatának, és alaposan megvizsgálta a javasolt biztosjelöltek teljesítményét. A meghallgatások eredményeként a javasolt biztosjelöltek készen állnak a rájuk bízott feladat elvégzésére.

„A következő öt évben a bevándorlásra és a menekültkérdésre adandó hosszú távú választól kezdve az éghajlatváltozás elleni küzdelemben megszerzett vezető szerepünk megőrzéséig számos feladatunk lesz. Olyan Európai Bizottságra van tehát szükség, amely képes lépni az európaiaknak fontos ügyekben. A Parlament, amely közvetlen kapcsolatban áll az európai polgárokkal, ezentúl is vizsgálja a Bizottság munkáját és biztosítja, hogy a testület teljesítse vállalásait”

Hírdetés

– fogalmazott Sassoli.

A Biztosi Testületről szóló parlamenti szavazás november 27-én délben lesz azután, hogy Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök bemutatja a Bizottság tagjait és programját. A folyamat formális lezárásaként az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot. Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, a cél most december elseje lehet.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »