Jövő héten összeül a G7 Afganisztán miatt

Jövő héten összeül a G7 Afganisztán miatt

Az USA, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország megegyeztek abban, hogy jövő héten összeül a világ 7 legfejlettebb gazdaságát tömörítő G7 csoport, hogy megvitassa az afganisztáni helyzetet. A hírt Joe Biden amerikai elnök jelentette be, aki elmondta, nem látja jelét annak, hogy a szövetségesek kétségbe vonták volna Amerika megbízhatóságát az Afganisztánban uralkodó helyzet miatt.

Mint ismert, az USA kivonulása után a tálibok villámhadjárattal pár nap alatt kezükbe kaparintották a hatalmat az országban, miután a szövetségesek által dollártízmilliárdokkal támogatott nemzeti haderő látványosan összeomlott.

A Fehér Ház szerint az afganisztáni helyzet továbbra is nagyon összetett. Az amerikai elnök elmondta, hogy az USA folyamatos kapcsolatban áll a tálibokkal a kábuli repülőtéren uralkodó helyzet miatt, ahonnan kaotikus körülmények között evakuálják a nyugati országok saját állampolgárait és azok helyi segítőit.

Hírdetés

fogalmazott Biden.

Az USA elmondása szerint július, azaz a helyzet rosszabbodása óta 18 ezer embert menekített ki az országból, csak a múlt hét folyamán 13 ezret. Az evakuáltak között van 204 újságíró is, akik az amerikai médiának dolgoztak, tette hozzá Biden.

ČTK/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »