Jövő héten kezdődik a 16-18 évesek oltása – a nap hírei

Jövő héten kezdődik a 16-18 évesek oltása – a nap hírei

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek száma. Az Európai Bizottság még nem hosszabbította meg a szerződését az AstraZenecával. Megkezdődött az Európai Unió Európa jövőjéről szóló konferencia Strasbourgban. A nap legfontosabb hírei május 9-én.

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak– mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes hozzátette: már több mint 4 millió 288 ezren kapták meg az első oltásokat, több mint 2 millióan a másodikat is, emellett megkezdődött az oltás az egydózisú Janssen-oltóanyaggal. Kiemelte: a következő héten kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása.

A személyes felelősség fontosságát hangsúlyozva biztatott mindenkit a koronavírus elleni védőoltásra az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közösségi oldalán megosztott videójában közölte: már a társadalom jelentős része védettséggel rendelkezik a koronavírus ellen. Ha hozzáadjuk azokat, akik már átestek a fertőzésen és felgyógyultak, akkor körülbelül ötmillió környékén lehet a védettek száma. Hozzátette: Magyarországon most jött el az a pillanat, amikor mindenki maga döntheti el, kéri-e a vakcinát, és az oltás lehetőségével élve biztosítja immunitását, vagy saját felelősségre vállalja a fertőzés kockázatát.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a kimagasló magyar eredmények ellenére sem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltási kedvet. Merkely Béla a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott, a lecsengő járvány nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, naponta nagyjából százan halnak meg a vírusfertőzés következtében. Ezért mindenkinek azt javasolta, igényeljen egyet a rendelkezésre álló vakcinák közül.

A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.Szijjártó Péter közölte, olyan beruházásokra jut támogatás, amelyek a termelékenység növelésére és tevékenységük modernizálására vonatkoznak. Egy vállalat maximum 1,8 millió eurós támogatásban részesülhet.

A koronavírus-válságban egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint tavalyhoz képest 20 százalékkal nőtt az online már beérkezett nyilatkozatok száma, a május 20-ig beadható dokumentumokkal az egyházaknak és a civil szervezeteknek mintegy 40 milliárd forintot ajánlhatnak fel az adófizetők.

Hírdetés

Bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége alternatív tervét az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról a főpolgármester. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: nem értenek egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2.500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az uniótól, szerintük ugyanis a 3.500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei.

Az Európai Bizottság még nem hosszabbította meg a szerződését az AstraZenecával – erősítette meg a belső piacért felelős uniós biztos.Thierry Breton egy nappal azután beszélt erről, hogy az Európai Unió jóváhagyta az 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést. A biztos kitérő választ adott arra, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem érkezik több AstraZeneca-oltóanyag az Európai Unióba. Az Európai Bizottság múlt hónapban jogi eljárást indított az AstaZenecával szemben, amiért a brit-svéd gyártó nem teljesítette időben a vállalt szállításait, a felek május 26-án egyeztetnek a bíróság előtt Brüsszelben.

A járványügyi intézkedések enyhítését ünneplőkkel szemben intézkedtek a hatóságok Brüsszelben. A rendőrök több száz fiatalt köteleztek a járványügyi szabályok megsértéséért járó 250 eurós bírság megfizetésére. Belgiumban szombaton oldották fel az este 10 és reggel 6 óra közötti időszakra fél évvel ezelőtt elrendelt kijárási tilalmat.

Megkezdődött az Európai Unió Európa jövőjéről szóló konferencia Stasbourgban. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat célja az Európai Unió helyzetének felmérése, valamint az unió hatékonyabbá, demokratikusabbá és ellenállóbbá tétele. László fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: cél az erős tagállamok versenyképes Európájának megteremtése.

Ismét az ellenzéki Munkáspárt jelöltjét, Sadiq Khant választották London polgármesterévé. A politikus második városvezetői megbízatását nyerte el. A posztért 20 jelölt indult, ami rekordnak számít.

A jeruzsálemi összecsapások befejezését szorgalmazta vasárnap déli beszédében a pápa. A katolikus egyházfő azután emelte fel a szavát az ügyben, hogy a városban éjszaka 90 palesztin sebesült meg az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásokban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »