Jövő évtől nem lesz félévi szünet az iskolákon

Jövő évtől nem lesz félévi szünet az iskolákon

A jövő iskolaévtől megszüntetik az első és második félév közti egynapos szünetet az alap- és középiskolákon – derült ki az iskolaügyi minisztérium rendeletéből. 

Az oktatási törvény értelmében az oktatási minisztérium minden év május 31-ig közzéteszi honlapján a három egymást követő tanévre vonatkozó tanítási szünetek időpontját. Az oktatási minisztérium rendeletének módosítása értelmében a következő tanévtől nem lesz félévi szünet, azaz megszűnik az első és a második félév közötti egynapos tanítási szünet az alap- és a középiskolákban. A rendelet május 30-án lép hatályba.

A gyorsított tárcaközi véleményezési eljárás során két észrevétel érkezett, az egyikben a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete a javaslat visszavonására szólított fel. A szakszervezetek az iskolai szünet részének tekintik a félévi szünetet, és nem látnak gyakorlati okot az eltörlésére.

Hírdetés

A félévi szünetnek lélektani jelentősége van, ez választja el a lezárt első félévet a kezdődő másodiktól. Enélkül a tanulók nem tudatosítják az előző félév eredményeit és azt, hogy bizonyos tantárgyakból esetleg javítaniuk kell”

– állapították meg az iskolai szakszervezetek.

Az oktatási minisztérium nem fogadta el az észrevételt.

A félévi szünet eltörlését azzal indokolták, hogy felesleges, mivel rövidsége miatt semmilyen pozitív hatása nincs az iskolásokra. A minisztérium szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy a félévi szünet nem elég a pihenésre, és csak problémát jelent az iskolai dolgozóknak és a tanulók szüleinek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »