Jövő áprilisig nyomozhatnak a 4-es metró ügyében

Jövő áprilisig meghosszabbította a Legfőbb Ügyészség a 4-es metró ügyének nyomozását – írta keddi számában a Magyar Idők.

A metrókocsik beszerzésével összefüggésben 2011-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás idén szeptember 16-án került a főügyészség hatáskörébe, és a korábban december 3-ig megállapított nyomozási határidőt hosszabbította meg a Legfőbb Ügyészség.

A Magyar Idők emellett úgy értesült, hogy már több gyanúsítottat is vizsgál a hatóság, de azt, hogy pontosan kikről van szó, a nyomozás érdekeire hivatkozva a Központi Nyomozó Főügyészség nem közölte. A lap korábban arról írt, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnökhöz köthető szála is van az ügynek: állítólag a volt kormányfő családi cégéhez két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól. A pénz nagy részét pedig felesége magánbankszámlájára utalták. Az egykori miniszterelnök korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és az összeg kilenc ember több éves munkájának ellenértéke”. Azt mondta, jelenleg nem tájékoztatták arról, hogy gyanúsított lenne, a Fővárosi Közgyűlésnek beszámoló bizottság sem idézte be.

Az ügyben vizsgálat azután indult, hogy a Fidesz 2010-es hatalomba kerülésekor az Állami Számvevőszék megvizsgálta a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. Akkor arra jutottak, hogy a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. Akkor hűtlen kezelés miatt az új városvezetés és a számvevőszék is feljelentést tett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »