Jóval több ammóniát fognak gyártani Vágsellyén

Jóval több ammóniát fognak gyártani Vágsellyén

Mintegy húsz százalékkal növelik az ammóniatermelést aDuslovegyi gyárban. Tavaly február végén kezdték meg az ammóniagyártórészlegépítését, és ezen a héten helyezték próbaüzembe. ADusloRészvénytársaság honlapján felvételeket mutattak be a korszerűrészlegről.

Eddig napi 1300 tonna ammóniát gyártottak, az új csarnokban napi 1600 tonna gyártását tervezi a beruházó. Az Ammónia 4 részlegépítéséhez állami támogatást kapott a vállalat, az Európai Bizottság 58 millió euró úgynevezett regionális adókedvezményt nyújtott a térség jelentős munkáltatója számára. 310 millió euróba került a gyártási részleg megépítése. Petr Bláha, az ötvenkilenc évvel ezelőtt alapított Duslo Részvénytársaság vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a vállalat történetének legnagyobb beruházásáról van szó. A gyár szíveként, jelentős központjaként említette az Ammónia 4 gyártórészleget, az üzembe helyezésével egyidejűleg leállítják az Ammónia 3 központot. A Duslo és az Agrofert társaság az új beruházásnak köszönhetően az elkövetkező húsz évre garantálja a vállalat versenyképességét. Az első ammóniagyártó részleget 1963-ban adták át, és 1991ig üzemelt. A második részleget 1968-ban helyezték üzembe, és 2008-ig működött, az Ammónia 3 1973-ban kezdte meg a termelést. A szakértők szerint a korszerű gyártási technológia révén csökken a balesetveszély, és kisebb lesz a környezetszennyezés. A Duslo vállalat mintegy kétezer személyt foglalkoztat, és számos bedolgozó cége van. A cég kötelezte magát, hogy az új gyártási részleg üzembe helyezését követően tíz évig nem csökken 1800 alá az alkalmazottak száma.

Hírdetés

A Duslo a LAD granulált komplex műtrágya jelentős hazai gyártója, és különféle fejlesztésekkel szeretné megőrizni versenyképességét a piacon. Az érintett részlegen negyvenhat alkalmazott dolgozik. Azért van szükség új tartályokra, hogy két hétre elegendő nyersanyagtartalékuk legyen a folyamatos gyártáshoz. Eredetileg két tartályban ammóniumnitrát-karbamidot, egyben karbamidoldatot tároltak volna, de változtattak a korábbi elképzelésen, és két tartályban tárolnak karbamidoldatot. A piacfelmérések alapján ugyanis egyre nagyobb a kereslet az oldat iránt. 

Újfajta műtrágya gyártását tervezik Vágsellyén, amelynek alapanyaga szintén az ammónia lesz. Az új technológiát olasz szakemberek segítségével hozták létre, dánok által szabadalmaztatott tervek alapján. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »