Jóváhagyták a Vinca Minor Egyesület "bibliáját"

Jóváhagyták a Vinca Minor Egyesület "bibliáját"

A múlt pénteken a Vinca Minor Egyesület tájékoztató gyűlést tartott a bálványosfürdői Transzilvánia Panzió konferenciatermében a Csomád-Bálványos védett terület engedélyezett kezelési tervének gyakorlatba ültetéséről, ahol az egyesület partnerei, többek között a vízügyi igazgatóság és erdészeti hivatal képviselői voltak jelen.

A munkaülésre abból az alkalomból került sor, hogy befejeződött az Európai Regionális Fejlesztési Alap által társfinanszírozott és a védett terület fenntartható kezelésére vonatkozó pályázat, aminek a kivitelezése 2013. június és 2016. április között valósult meg.

Para Zoltán, az egyesület elnöke vetített képes előadáson mutatta be a Csomád-Bálványos Natura 2000 védett területet, annak kezelési tervét és legfontosabb előírásait. Az elnök elmondása szerint a Vinca Minor Egyesület 2005-ben jött létre, mint nem kormányzati, nonprofit, apolitikus szervezet, melynek fő célja a fenntartható fejlődés regionális, nemzeti és nemzetközi szinten való támogatása, a lakosság öko-civil nevelése, a környezethez való viszonyulás megváltoztatása és szemléletformálás egyéni, illetve közösségi szinten.

A szervezet jelentős környezetvédelmi tevékenységet folytat, támogatja a flóra és fauna, az erdők értékeinek védelmét, kutatásokat végez a környezet és a táj rehabilitálásának érdekében. Tevékenysége során a civil szervezet számos szabadidős, hagyományőrző és ökoturisztikai programot, illetve tanulmányi tábort és tanösvényt szervezett, melyeknek célja a környezet megismertetése és a tudatosabb környezetvédelmi magatartás közvetítése volt, főként a felnövekvő nemzedéknek. Idén hetedik alkalommal szervezik meg a Büdös-hegy napját.

A Torja és Sepsibükszád között található védett terület 5993,34 hektáros nagyságú, melynek 92 százaléka erdő. Ezen a területen olyan védett állatfajok élnek, mint a hiúz, a medve, a farkas, a különféle denevérfajták, a védett növények közül a kereklevelű harmatfű és a szibériai hamuvirág.

A gyűlést követően Para Zoltán rövid sajtótájékoztatón mondta el, hogy négy év után az illetékes minisztériumok jóváhagyták az egyesület kezelési tervét, ami további tevékenységük bibliája, alapkönyve. Ez azért volt nagyon fontos, mert most már jogerős az általuk végzett környezetvédelmi tevékenység – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Iochom István
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »