Jóváhagyta a szlovák kormány az Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési szerződést

Jóváhagyta a szlovák kormány az Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési szerződést

Szerdán jóváhagyta a szlovák kormány az Amerikai Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési egyezményt (DCA) – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az egyezményt – amely komoly vitát gerjesztett a szlovák politikában – a hatályba lépéséhez még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, illetve az államfőnek is rá kell bólintania. A tíz évre szóló, majd ezt követően automatikusan megújítható egyezmény egyebek mellett lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok térítésmentesen használja az ország két legjelentősebb katonai repterét, katonai támaszpontokat hozzon létre és hadászati eszközöket telepítsen az ország területén.

Hírdetés

Az egyezmény lehetővé teszi azt is, hogy Szlovákia 100 millió dollár értékben támogatást szerezzen védelmi infrastruktúrája felújítására. Az egyezmény – még elfogadása előtt – élénk politikai vitát gerjesztett és számos bírálat érte, főként ellenzéki pártok, de más szervezetek részéről is.

Az egyezménnyel összefüggésben a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Smer-SD indítványozta a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívását, ugyanakkor jelezte, készen áll arra is, hogy népszavazást kezdeményezzen a kérdésben. Az egyezmény egyes pontjainak alkotmányosságát a szlovák legfőbb ügyész, Maroš Žilinka is kétségbe vonta, a dokumentumban foglaltakat a legnagyobb munkáltatókat képviselő érdekvédelmi szervezet, illetve számos volt neves politikus is bírálta. Ezekkel az állításokkal ellentétes véleményeket fogalmazott meg Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, illetve a védelmi tárca vezetője, Jaroslav Naď. Mindketten „az ország számára előnyös” keretszerződésnek minősítették az egyezményt.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »