Jóváhagyta a képviselõház költségvetési bizottsága az Elsõ otthon program feltételeit módosító tervezetet

Jóváhagyta a képviselõház költségvetési bizottsága az Elsõ otthon program feltételeit módosító tervezetet

Jóváhagyta kedden a képviselőház költségvetési bizottsága az Első otthon program feltételeit módosító törvényjavaslatot.

14 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a szakbizottság a tervezetet, amely most a képviselőház plénuma elé kerül. Az alsóház döntő házként tárgyalja majd a javaslatot.

A tervezet értelmében az egyéni pályázók és a gyermektelen házaspárok csak abban az esetben igényelhetnek a program keretében kedvezményes kamatú lakásvásárlási hitelt, ha nettó jövedelmük nem haladja meg a 4500 lejt. Egy vagy többgyermekes családok esetében 7000 lejes felső határt szabtak meg.

Hírdetés

A javaslat szerint ugyanakkor az egygyermekes családok 0,5 százalékos, a két- vagy többgyermekes családok egyszázalékos, a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó igénylők pedig 2 százalékos kamatkedvezményben részesülnek.

Az önrész továbbra is az ingatlan árának az 5 százaléka kell hogy legyen, és a kedvezményes hitelből legtöbb 70 ezer euró értékű lakás vásárolható.

A kĂśltsĂŠgvetĂŠsi bizottsĂĄg ĂźlĂŠsĂŠn jelen levő Eugen Teodorovici pĂŠnzĂźgyminiszter azt mondta, e mĂłdosĂ­tĂĄsokkal a cĂŠl hangsĂşlyozottabban szociĂĄlis jelleget kĂślcsĂśnĂśzni a programnak, illetve ĂśsztĂśnĂśzni a gyermekvĂĄllalĂĄst. Ha jĂśvő hĂŠten a plĂŠnum is elfogadja a tervezetet, majd elkĂźldik az ĂĄllamfőnek kihirdetĂŠsre, oktĂłber vĂŠgĂŠn megjelenhet a Hivatalos KĂśzlĂśnyben, rĂĄ egy napra pedig mĂĄr alkalmazhatĂł lenne az Ăşj jogszabĂĄly – mondta mĂŠg a miniszter.

(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »