Jóváhagyta a bukaresti képviselőház a marosvásárhelyi iskola létrehozását

Jóváhagyta a bukaresti képviselőház a marosvásárhelyi iskola létrehozását

Elfogadta a bukaresti képviselőház az RMDSZ-nek a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét – számolt be csütörtökön a szövetség képviselőházi frakciója.
Amennyiben az RMDSZ törvénytervezetét döntéshozó kamaraként a szenátus is elfogadja, majd az államelnök kihirdeti, akkor véget lehet vetni a több mint egy éve zajló kálváriának, és újra lehet alapítani a római katolikus gimnáziumot.

A szövetség kezdeményezésére a tanügyi törvényt módosító javaslatot december 5-én döntéshozó kamaraként fogadta el az szenátus. Ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy törvénnyel is létre lehessen hozni kisebbségi oktatási intézményeket.

A jogszabály-módosítás tehát jogalapot teremtett arra, hogy törvény útján lehessen újraalapítani a marosvásárhelyi római katolikus iskolát.

„A marosvásárhelyi római katolikus iskola esete annak példája, milyen aljas módon élhet vissza jogkörével egy önkormányzat, ha magyar iskoláról van szó. A képviselőház mai döntése jó hír közösségünknek, annak üzenete: ha nehéz körülmények között is, de lehet alkotni, építkezni, szövetségünk pedig tudja, mit akar, merre kell haladnia” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakciójának közleménye.

Az RMDSZ közölte, minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatától elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. Az alakulat közölte, a törvény általi iskolaalapítás azért bizonyul a legjobb megoldásnak, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni. A csütörtökön elfogadott törvénytervezet a katolikus iskola jogi státuszát rendezné, az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba történő beiratkozást tenné lehetővé, a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére nyújtana megoldást.

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium helyzetének rendezéséhez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően, szeptemberben ígért politikai támogatást Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy tavaly kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette, hogy csak akkor fogja támogatni Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), ha Bukarest megnyugtatóan rendezi a tanintézet jogi státuszát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »