Jourovának ajánlották a jogállamisági portfóliót az új Európai Bizottságban

Věra Jourová cseh biztosjelöltnek ajánlotta a jogállamisági portfóliót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – írta a Politico névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a tárca új vezetőjeként a jelenlegi igazságügyi biztosnak a jogállamiság és a demokrácia védelmével, illetve ehhez kapcsolódóan a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel kellene foglalkoznia.

Hírdetés

Az egyik bennfentes tisztségviselő úgy vélekedett, hogy Jourová valószínűleg elfogadja a portfóliót, amelyet von der Leyen egy közép- vagy kelet-európai tagállamnak szánt.

Amennyiben Jourováé lesz a poszt, neki kell majd felügyelnie a tervezett éves jogállamisági felülvizsgálati mechanizmus létrehozását, ami várhatólag erős ellenállásba ütközik majd egyes tagországok részéről.

Bár Brüsszelben jórészt függetlennek tartják Věra Jourovát a prágai kormánytól, ha ő lesz a jelölt, akkor az európai parlamenti meghallgatásán kemény kérdésekre kell készülnie a hazai pártját vezető Andrej Babiš cseh kormányfővel szembeni korrupciós vádak miatt – emelte ki a Politico.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »