Jönnek a virtuális útttorlaszok

Rengeteg életet menthet két indiai nő bravúros ötlete: kitalálták, hogy ha 3D-s virtuális zebrákat festenek a kereszteződésekhez, a gyorshajtók rögtön lelassítanak. Már több iskola mellé felfestették a trükkös festményeket.

Már az indiai kormány is használja két feltalálójának frappáns ötletét, egyre több útkereszteződésnél jelennek meg az érzéki csalódást okozó virtuális zebrák.

Az optikai csalódásra épülő festmény pont úgy néz ki, mint egy úttorlasz, és a közelítő kocsi vezetője automatikusan lelassít, hiszen nem akar “felállított betontorlaszokba” ütközni.

A közlekedési miniszter is rajong az ötletért

A 3D-s zebra az indiai közlekedési miniszter Tweetjének köszönhetően futótűzként kezdett elterjedni az interneten. Nitin Gatkari szerint a festményeknek bizonyítottan sebességcsökkentő hatása van, így szeretné, ha minél több helyre felfesthetnék őket.

A két ötletgazda Ahmedabadból származik, ahol eddig tökéletesen beváltak az útfestések, ám egy országos méretű kampányhoz lehet, hogy változtatniuk kell a 3D-s zebrák arányain. Egyelőre iskolák mellett, baleseteknél és útlezárásoknál alkalmazzák őket.

A feltaláló nők a biztonsági funkció mellett a művészi hatásra is gondosan ügyeltek, de arra ők sem számítottak, hogy ilyen jól beválik majd az optikai trükk.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »