Jön az ikonikus önbefűzős cipő

Jön az ikonikus önbefűzős cipő

A jövő megérkezett: 27 év őrült várakozás után sikoltozhatnak a tudományos-fantasztikus filmek fanatikusai, az amerikai Nike ugyanis elkészítette az 1989-es Vissza a jövőbe című filmtrilógia második részében feltűnt önbefűzős sportcipőt. A csúcstechnológiai újdonságokkal foglalkozó Wired hírportál beszámolója szerint azonban az ikonikus lábbeli nem a filmben szereplő Nike Air Mag, hanem HyperAdapt 1.0 néven kerül a boltok polcaira még az idén. A pontos dátum egyelőre nem ismert, de adná magát az október 21., a mozi szerint ugyanis aznap érkezett meg a Michael J. Fox alakította főszereplő, Marty McFly és a Christopher Lloyd játszotta Doki 1985-ből 2015-be.

Itt az okoscipő

Az amerikai vállalat formatervezésért felelős alelnöke szerint ennek a cipőnek már teljes egészében automatikus a fűzője. John Hoke arról beszélt, hogy a kifejlesztett technológia segítségével a lábbeli tökéletesen illeszkedik majd az azt viselő lábára. Úgy működik, hogy amikor először belelép a tulajdonos, akkor egy belső érzékelő felméri a lábak méretét, a súlypontot, a sarkak elhelyezkedését, és ennek megfelelően csigarendszer segítségével illeszti rá a nyelvrészt. Ha esetleg mégsem lenne megfelelő, netán picit szoros, akkor egy gomb segítségével kézzel is lehet állítani, lazítani, behúzni. Külön érdekesség, hogy miután lábra szabtuk a cipőt, automatikusan tárolja a beállítást, így minden felvételkor a megfelelő állapotba áll a nyelvrész. A Nike szerint, akárcsak a filmben, a talprészen LED világítótesttel is ellátott rendszer elemmel megy majd, és egy feltöltéssel nagyjából két hétig használható.

Nem lesz olcsó

Egyelőre az ár sem ismert. Ha abból indulunk ki, hogy Fox Alzheimer-alapítványa támogatására 2011-ben limitált szériában kiadott, még nem önfűzős Air Mag replikáért legkevesebb 2300 dollárt kellett kifizetni az online áruházakban, így ez sem lesz olcsó darab. A HyperAdapt egyébként a filmmel ellentétben nem magas szárú, mint inkább hétköznapi használatra is tökéletesen alkalmas futócipő. A YouTube videómegosztóra feltöltött rövid reklámfilm alapján két, fekete és fehér színben lehet majd kapni.

Az elnevezés mögött feltüntetett 1.0 jelzés miatt pedig nagyon valószínű, hogy szépen érkeznek majd a fejlesztetett szériái is a jövőben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »