Jön az extrém meleg

Európában és itthon is rekordok lehetnek

Szárazság és hőség lesz ebben az évben nyáron.

Intenzív hőhullám tombol az ibériai félszigeten már egy hete, 40 feletti maximumokat mérnek. Kimutatható, hogy az extrém meleg többlethalálozáshoz is hozzájárul – mondta el Fejős Ádám, az M1 meteorológusa a Ma Reggel című műsorában.

Dél-Franciaországból 43 fokos maximumról érkezett jelentés. A nagyon meleg légtömeg lassan araszol a kontinens belső területei, vagyis Magyarország felé.

A legfrissebb előrejelzések szerint azért ennyire extrém melegre nem kell számítani, de az előfordulhat, hogy akár 35 feletti hőmérséklet is lesz a következő napokban – tette hozzá.

Délelőtt 11 és délután 3 között az UV-sugárzás rendkívül erős – fűzte hozzá a meteorológus. Mivel fokozódik a hőterhelés, így a hőstressz is megemelkedik. Ilyenkor érdemes könnyedebb ételeket fogyasztani, leginkább azoknak, akinek vérnyomásproblémái vagy szívpanaszai vannak.

Kiemelten figyeljünk a kisbabákra, idősebb hozzátartozókra és a kisállatokra is – hívták fel a figyelmet.

Akár pár perc alatt leéghet ma

Kedden extrém UV-B sugárzás várható – közölte a meteorológiai szolgálat.

Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás is elég lehet a leégéshez, ezért azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen az ellen, és ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Kedden többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég helyenként kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. Időnként ugyanakkor megélénkül a délnyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű. Késő estére 22, 27 fokra hűl le a levegő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »