Jön a kijárási tilalom, az oltottak sem kaptak kivételt

Jön a kijárási tilalom, az oltottak sem kaptak kivételt

A kormány jóváhagyta a veszélyhelyzet kihirdetését, éjféltől legalább két hétig országos lezárás lesz érvényben, a nem létfontosságú szolgálatatásokat bezárják – a beoltottak is kénytelenek otthon maradni.

 A kijárási korlátozás a tervek szerint két hétig lesz érvényben, de 10 nap múlva átértékelik a helyzetet, és ha a járványügyi szituáció engedi, az oltottak bizonyos enyhítésékre számíthatnak. Hajnali 1 és 5 óra között korlátozás nélkül lehet mozogni.„Nagy hibának tartom, hogy cserben hagyjuk azokat, akik beoltották magukat és így védettséget élvezőknek. A három koalíciós partner olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek semmilyen módon nem motiválják a lakosságot az oltásra” – írta Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke a közösségi hálón, hozzátéve, nem szavazta meg a javaslatot.

A kormány a szerdai ülésén elfogadta az ún. lockdownt, az eddigi intézkedésekhez képest radikális változások lépnek érvénybe. Bár a járványhelyzet hetek óta romlik, a kijárási tilalomról és a veszélyhelyzet kihirdetéséről ezúttal is az utolsó pillanatban döntöttek, a korlátozások pedig szó szerint az egyik napról a másikra változnak. Éjféltől csak az élethez alapvetően szükséges üzletek, illetve szolgáltatások működhetnek. Ebbe a kategóriába tartoznak például az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, cipőüzletek, bankok és autószervizek. Az éttermek és egyéb létesítmények legalább két hétre (december 9-ig) kénytelen felfüggeszteni a működésüket. Az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat – a kivételek között szerepel a munkába járás – az egészségügyi tárca azonban azt tanácsolja, aki teheti, dolgozzon otthonról. A munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást. A járáson belül a természetjárást, illetve egyéni sportot sem korlátozzák. Az egészségügyi ellátás céljából szükséges utazás ugyanúgy engedélyezett, ide tartozik a teszt és az oltás is. Közeli hozzátartozó temetésén, keresztelőjén vagy esküvőjén szintén részt lehet venni.

Hírdetés

A gyerekek továbbra is járhatnak iskolába és óvodába, a szülők pedig elkísérhetik őket. A szakértők javasolták ugyan az iskolák bezárását, az SaS viszont leszögezte, az iskola lesz utolsó, amit bezárnak az országban. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter hangsúlyozta, rendszeresen kiértékelik a járványügyi adatokat, az elmúlt héten a pozitivitási arány 1,6% volt, miközben a diákok 82,3%-a járt iskolába. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szintén azt mutatják, a legtöbb fertőzöttet az elmúlt napokban a 35 évnél idősebbek csoportjában azonosították.

Ján Mikas tiszti főorvos kijelentette, az alapiskolákba visszatér a kötelező szájmaszk viselésére vonatkozó szabály. Felszólította a regionális közegészségügyi hivatalokat, továbbra is figyeljék, miként alakul a vírus terjedése az iskolákban, s ha szükséges, ne csak az egyes osztályokat helyezzék karanténba, hanem akár az egész iskola bezárását rendeljék el.

A munkahelyeken jövő héttől lesz kötelező az OTP-rezsim. Azok, akik nem védettek a koronavírussal szemben, csak negatív teszt felmutatása esetén mehetnek munkába. A tesztelést a munkáltató biztosítja, az előzetes tervekkel ellentétben úgy tűnik, csak heti egyszer lesz rá szükség. Sulík bejelentette, a tesztek ára 5 euró lesz, és az állam átfizeti a munkaadók költségeit. A pontos útmutatót napokon belül kidolgozzák és tájékoztatják a munkáltatókat.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyozta, többször elmondta, nem politikai döntés született, az intézkedések célja az emberi életek megóvása.  Tisztában van vele, hogy sokan nem értenek egyet a járványellenes harccal, de fontosnak tartja, hogy az oltottak és oltatlanok, valamint a koalíció és az ellenzék is összefogjon a nehéz időkben. „A mai döntés nem politikai. Jóváhagytuk azokat az intézkedéseket, amelyeket a szakértői konzílium javasolt, az iskolák kivételével – mint tudják, azt a koalíciós partner megvétózta” – mondta Heger.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »