Jön a dotáció a hőszivattyúkra és a kazánokra! Tudja, mennyi pénzt kaphat?

Jön a dotáció a hőszivattyúkra és a kazánokra! Tudja, mennyi pénzt kaphat?

Május 16-tól (hétfőtől) 15.00- tól már lehet igényelni az állami támogatást hőszivattyúra és biomasszára működő kazánra. A Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség (SIEA) akkor startolja el az elhalasztott Zöld a háztartásoknak III. programot.

Ebből a programból maximum 3400 eurós utalványokhoz lehet hozzájutni hőszivattyú beszerzéséhez. A biomassza tüzelésű kazánok esetében ez a támogatás 1500 euró.

Ezt Richard Sulík  gazdasági miniszter és Peter Blaškovitš, a SIEA vezérigazgatója jelentette be.

Hírdetés

A SIEA eredetileg  az összes „zöld berendezésre” szerette volna fokozatosan elindítani a pályázást, például napkollektorokra és fotovoltaikus napelemekre, Sulík azonban attól való félelmében, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel percek alatt elfogyna az erre a célra az egyes elemekre jóváhagyott 15 millió euró, inkább leállította a pályázat közzétételét. S inkább csak az említett két „zöld megoldásra” kínál most hozzájárulást. A támogatásokat május végéig lehet kérvényezni, tehát az érdeklődőknek lesz elegendő idejük.

Mindenkinek juthat belőle, aki teljesíti a feltételeket”

– jegyezte meg a miniszter.

Blaškovitš pedig arról tájékoztatott, hogy az utalványok lejárati idejét év végéig meghosszabbítják, mivel hosszabb ideig kell várni a hőszivattyúkra, és kell, hogy idő maradjon szakszerű beszerelésükre is. Az energetikai ügynökség vezetője hangsúlyozta, lesznek még további felhívásaik is a megújuló energiaforrásokat illetően, egy 100 millió eurós csomag áll készenlétben. De hogy ezek mikorra várhatók, azt nem pontosította.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »