Jól teljesítenek az MFB Pontok

Jól teljesítenek az MFB Pontok

Elégedettek az MFB Pontok teljesítményével a Világgazdaságnak válaszoló hitelintézetek – a termékek a régi ügyfélkör mellett új vállalkozásokat is vonzanak a fiókokba.

A konzorciumokba tömörült bankok jó részénél sikeresnek tartják az MFB Pontok működését – már csak azért is, mert a támogatott hitelek és kombi termékek mellett az új lehetőségek új ügyfeleket is jelentenek a Magyar Fejlesztési Bank két pályázatán elindult vállalkozásoknak.

Az OTP Banknál például arról tájékoztattak, hogy bár döntően a hitelintézet ügyfelei nyújtanak be kérelmeket, a más banki ügyfelek aránya megközelítőleg 15-20 százalékos.

A pénzintézet ráadásul kiegészítő saját termékekkel igyekszik az MFB Pontokhoz forduló ügyfelek további finanszírozási igényeit kielégíteni: szépen fogy az OTP Lendület Plusz, az OTP Lendület Max folyószámlahitel és az OTP Invest hitel is.

A kívülről jövő vállalkozások előszeretettel nyitnak számlát, helyeznek el betétet a Takarékbank csoport tagjainál. A Budapest Bank (BB) tapasztalatai szerint sok olyan cég választotta a hitelintézetet, amely korábban nem volt ügyfelük.

Noha minden MFB Ponton ugyanazon termékek érhetők el,

Hírdetés

a bank tapasztalatai szerint az ügyfelek értékelik, hogy ugyanazok a kollégák foglalkoznak az MFB-termékekkel is, akikkel egyébként is kapcsolatban vannak az ügyintézés során.

Ami a folyósításokat illeti: csak a Takarékbank és a takarékszövetkezetek, illetve a Budapest Bank hálózatában meghaladja a 3400-at a folyósított hitelek száma. Ezekben 226,1 milliárd forint kölcsönt helyeztek ki a hitelintézetek és a takarékok a vállalkozói ügyfeleknek. A BB-nél az eddig jóváhagyott kombinált termékeknél több pályázati kiíráson is 50 százalék feletti az általuk kezelt kérelmek száma.

A válaszoló pénzintézetek szerint egyértelműen a mikro-, kis- és középvállalkozások (mkk) versenyképességének növelését célzó Ginop-8.3.1-16 hitel volt a legnépszerűbb.

A Takarékbanknál 856 ilyen folyósítás történt 49,2 milliárd forint összegben.

A BB-nél az mkk kapacitásbővítő beruházásait támogató kölcsön iránt is élénk kereslet mutatkozott – főleg, mert most egyedi lehetőségként ingatlanfejlesztést is finanszíroztak (vissza nem térítendő támogatással is) a hitel mellett. A Takarékbanknál e termékből 282 folyósítás történt 8,7 milliárdos összegben.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »