Jól sikerült a szejkefürdői és a marosvásárhelyi majális

Jól sikerült a szejkefürdői és a marosvásárhelyi majális

Többek között Szejkefürdőn és Marosvásárhelyen is tömegek majálisoztak vasárnap. Az előző napokhoz képest az időjárás is kedvezett a szabadtéri programoknak, Szejkefürdőn több ezren látogattak el a május elseje alkalmából szervezett programokra.

majalis-szejke-ab-13_or_b

Biciklis felvonulás, tánc, ének, zene és egyéb kikapcsolódási lehetőségek várták az érdeklődőket a Székelyudvarhely mellett fekvő Szejkefürdőn, a résztvevők között hat kerékpárt ki is sorsoltak. Május elsején reggel a székelyudvarhelyi Márton Áron térről indult egy biciklis menet, a Városi Majális helyszínén a szervezők már 1856 kerékpárost számoltak össze.

Néptánc, operett, nevetés

A szejkefürdői előadás-sorozatot a Boróka Néptáncegyüttes előadása nyitotta, majd Székelyudvarhely polgármestere, Bunta Levente köszöntötte az egybegyűlteket, és külön az édesanyákat anyák napja alkalmából. A táncelőadások sorában volt zumba, modern és klasszikus tánc a Fortuna Dance csoport előadásában, néptáncelőadás a Kékiringó Néptánccsoporttól. A Kolozsvári Magyar Opera énekeseinek előadásában a közönség operett- és musicalrészleteket hallhatott, fellépett az Open Stage paródia-együttes és végül a Légió zenekar.

Az emberek közben ehettek-ihattak, gyermekek kipróbálhatták az arcfestést, a légvárazást, a Cimbora Ház sátránál pedig kézműves-foglalkozás és ügyességi versenyek zajlottak, de volt pólófestés is. Hat darab bicikli talált gazdára a nap folyamán, ezeket a biciklivel érkezők és a tombolát vásárlók között sorsolták ki. Az Információs Sátorban régi, már nem használt mobilkészülékeket is tombolára lehetett váltani. Május elsején nyitották meg újra a szejkei Borvízmúzeumot is. Szappanyos Tünde, a Haáz Rezső Múzeum munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a nap folyamán több mint háromszáz érdeklődő tekintette meg a tárlatot.

A Maros-part is benépesült

Jó hangulatú családi majális volt vasárnap Marosvásárhelyen, a Maros-parton is, ahol idősek és kisgyerekes családok is találtak kedvükre való programot. A családi majálisra érkezőket a már megszokott helyszínen, a Sörpatika szomszédságában várták. A Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) meghívására politikusok, civilek fogtak össze a programpontok megszervezésében.

A színpadon néptáncegyüttesek, népdalénekesek, majd kora délután a népszerű magyarországi Zanzibár koncertezett. Kötényt öltöttek a politikusok is, és a hagyományos gulyás mellett bárányból, valamint tengeri herkentyűkből is készültek finomságok. Idén egy lejért lehetett jegyet váltani, majd azt becserélni egy adag gulyásra, így mindenkinek jutott, és el is fogyaszthatta, míg a főzőverseny eredménye megszületett.

A gyerekeket várta idén is a legtöbb szórakozási lehetőség, hiszen több asztalnál kézműves-foglalkozást szerveztek számukra, készíthettek mézes pogácsát, fonhattak, ragaszthattak, de a csittszentiváni Bandi Dezső-faragókör vezetőjétől megtanulhatták azt is, hogyan lehet egy vésővel életre kelteni a fadarabokat. Sokan megfordultak az állatsimogatónál is, ahol a kis bárányok és kecskék mellett egy szamár is jól tűrte, hogy a kisebb-nagyobb gyerekek és felnőttek „barátkozzanak” vele.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »