Jól ment az idén a családi cégeknek Portugáliában

Jól ment az idén a családi cégeknek Portugáliában

Kiválóan teljesítenek a családi tulajdonban lévő cégek a portugál részvénypiacon. A gyorsuló gazdaság kedvez az építőiparnak, a papírgyártásnak és számos más szektornak.

Portugália törékeny pilléreken álló kilábalásában a családi cégek játszhatják a kulcsszerepet – írja a Bloomberg. A lisszaboni tőzsdeindex, a PSI 20 az idén kifejezetten jól ment, 16,4 százalékot emelkedett, ezzel a legjobb évet zárhatja a Stoxx Europe 600-hoz képest 2007 óta. Az index hét legjobban teljesítő tagja közül hat céget a mai napig az alapító tulajdonos vagy annak leszármazottja irányít legalább részben. A legjobban teljesítő portugál tőzsdei cég az idén a Mota-Engil, az árfolyama több mint a duplájára nőtt tavaly év vége óta. Az 1946-ban alapított, és egyebek között az építőiparban, a közlekedésben és kikötők üzemeltetésében érdekelt csoport elnöke Antonio Mota, a cég alapítójának a fia.

„Ahogy csökken Portugáliában a befektetési kockázat, a kisebb, családi tulajdonban lévő cégek mágnesként kezdik vonzani a befektetőket” – mondja Paulo Monteiro, az Invest Iberia portfóliómenedzsere. A családi tulajdonban lévő cégeknek ugyanis megvan az az előnyük, hogy általában hosszú távú üzletmenetben gondolkoznak. A családi cégek adják Portugália GDP-jének a felét és a munkahelyek 60 százalékát. A vállalkozások többsége, 70-80 százaléka lehet családi tulajdonban a dél-európai országban. „Ha a befektetők alaposabban megvizsgálják Portugáliát, jó lehetőségeket találhatnak a PSI 20 index kis és közepes méretű cégeiben” – mondja Joao Queiroz, a Banco Carregosa kereskedője.

A turizmus és az export élénkülése, valamint az építőipar felfutása begyújtotta a gazdaság rakétáit, olyan cégek részvényeinek adva lendületet, mint a portói székhelyű cellulózpép-gyártó Altri, amelynek elnöke és alapítója, Paulo Fernandes 12 százalékos részvénypakettjével egyúttal az egyik nagy tulajdonosa is. Az Altri árfolyama az idén csaknem 50 százalékot emelkedett már. 37 százalékos pluszban van a másik papírgyár, a The Navigator Company, és több mint 40 százalékot emelkedett a társaság anyacégének, a Semapának az árfolyama is. Mindkét cég többségi tulajdonosa a Queiroz Pereira család.

A parafagyártással foglalkozó Corticeira Amorim többségi tulajdonosa az alapító Amorim család. A borászatok mellett az építőipartól az űrhajózáson át számos más iparágnak szállító cég részvénye is bőven 36 százalékkal emelkedett az utóbbi egy évben, amivel jócskán felülmúlta a PSI 20 teljesítményét. Nem különben jól ment a kereskedelemben érdekelt Sonae társaságnak, amelyet az Azevedo család vezet. A lisszaboni tőzsde forgalmát is fellendítették a jól menő családi cégek. Naponta átlagosan 92,5 millió euró értékben kötöttek ügyleteket a piacon az idén, ez 9 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ráadásul a kilátások is kedvezők. A portugál jegybank december 15-én emelte az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2,6 százalékosra, ami az elmúlt 17 év leggyorsabb ütemének számít. A hitelminősítők is bizakodva tekintenek az országra. A Fitch Ratings december 15-én követte a S&P-t, felminősítette az ország államadósságát, s ezzel Portugália hat év után kikerült a bóvli besorolásból. A harmadik hitelminősítőnél, a Moody’snál ugyan 2011 óta, a 78 milliárd eurós segélycsomag óta folyamatosan bóvliban van Portugália, de a kilátás már ott is pozitív. Portugália egyébként 2014-re teljesítette a csomagban vállaltakat.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »