Jól járnak a Berkshire Hathaway befektetői

A Berkshire Hathaway részvényesei között hamarosan szétoszthatják a cég 109 milliárd dolláros készpénzállományának nagyobb részét. A vállalat igazgatótanácsa ugyanis eltörli a Berkshire saját részvényeinek visszavásárlására korábban megállapított felső határt – írta a Bloomberg. Ezután Warren Buffett elnök és Charlie Munger alelnök elkezdhetik a részvények visszavásárlását, ha úgy vélik, hogy a papírok árfolyama nem éri el a konzervatív módon megállapított valódi értéket. A hírre erősödéssel reagált a Berkshire Hathaway árfolyama.

A részvény-visszavásárlások újraindítása nagy horderejű változás az amerikai holding életében, amely eddig évtizedeken keresztül Buffett értékalapú stratégiáját követte. A Bloomberg szerint 83 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb üzletemberének számító Buffett jól menedzselt társaságokban szerzett részesedést, és ezekből építette fel mind nagyobb cégbirodalmát.

Hírdetés

Az utóbbi években azonban a Berkshire olyan gyorsan növelte a profitját, hogy ezzel a tempóval az új befektetései egyszerűen nem tudtak lépést tartani.

Buffett egyébként 2011-ben indította első visszavásárlási programját, miután négy évtizeden át kerülte ezt a megoldást. Valójában ugyanakkor a cég ezután sem tudott túl gyakran élni a lehetőséggel, hiszen a társaság belső szabályzata akkor még tiltotta a könyv szerinti érték 110 százalékát meghaladó árfolyamon történő vásárlást. Ezt a korlátot 2012 decemberében 120 százalékra emelték.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »