Jól járhat a Péterfy Sándor utcai kórház

Jól járhat a Péterfy Sándor utcai kórház

Legalább 2020-ig nem várható jelentős átszervezés a Péterfy Sándor utcai kórház esetében, amely a kormány jelenlegi álláspontja szerint mégsem kizárólag ápolási otthonként működhet tovább a kórházfejlesztések után – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunknak Sásdi Antal főigazgató beszélt arról: a Péterfy Sándor utcai épületben maradna a belgyógyászat, a neurológia és az onkológia is, miközben a kórház Fiumei úti baleseti központja a Haller utcai új centrumban kapna helyet. Megtudtuk azt is: várhatóan 1,2 milliárd forintot fordítanak majd a János-kórház pavilonjainak felújítására.

Újabb fordulat a fővárosi kórházfejlesztések ügyében: nem csak ápolási otthonként funkcionálhat majd a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ. Ehelyett a Fiumei úti baleseti központ traumatológiája a Haller utcai új kórház épületébe költözik, s ezután alakul majd át a Péterfy Sándor utcai intézmény ellátása is – tudta meg lapunk Sásdi Antaltól. A kórház főigazgatójának ezt az államtitkárság válaszolta a kormány és a kórházvezetők múlt heti egyeztetésén feltett kérdésére.

Mint ismert, a kormány előzetes, júniusban nyilvánosságra került javaslata, mely szerint a Péterfyben nem lesz aktív ellátás, és az egész kórház krónikus (ápolási) feladatokat látna el, óriási lakossági felháborodást keltett. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a nyár elején több százan tiltakoztak a kórház épületénél: kerítésére kötött szalagokkal és gyertyagyújtással jelezték a lakosok, kiállnak a kórház mellett. Sásdi Antal szerint ennek a nyomásnak is köszönhető, hogy végül a kormány megváltoztatta a tervét.

Átmenetileg a Kútvölgyi-kórház lesz a budai centrum

Az igazgató elmondta: a legfrissebb információk szerint amíg nem készül el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet mellé tervezett Haller utcai új centrum, addig a Péterfy baleseti központja a jelenlegi helyén működik tovább, ám az épület felújítást igényel. Ezt körülbelül 2,5-3 milliárd forintból lehetne megoldani; külső szigetelésre, nyílászárócserére, energetikai korszerűsítésre van a leginkább szükség. – Ha a Fiumei úti traumatológia költözése megtörtént, a felújított épületbe kerülnének a Péterfy egyéb műtétes szakmái, és a Péterfy Sándor utcában maradnának a nem manuális szakmák. Ilyen például a belgyógyászat, a neurológia, az onkológia. Emellett az Alsó erdősor utcai telephelyről ide költözhetne a toxikológia és a pszichiátria is. Ez azonban csak 2020– 2022 után várható, addig minden a jelenlegi helyén működik – nyilatkozta a főigazgató. Kitért arra is, hogy amikor az aktív ellátások átkerülnek az Alsó erdősor utcából a Péterfy Sándor utcába, az előbbi telephely lenne továbbiakban ápolási vagy szociális otthon. A kormányhatározatból kiindulva azonban csak jövő év március 31-ig kell kidolgozni a részleteket.

A főigazgató a fővárosi kórház-átalakításokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb (Kútvölgyi-kórház) kiemelt szerepét szerinte úgy kell értelmezni, hogy átmenetileg az lesz a budai centrum, oda kerülnek a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakból (János-kórház) a sürgősségi ellátások. Ott maximum 400 ágynyi kapacitás van, amiből 100 ágyat biztosan megkap majd a sportkórház, amelyet szintén oda költöztetnek. Ez a 300 ágy marad tehát az észak-budaiak és az agglomerációban élők ellátására egészen addig, amíg valahol meg nem épül a tervezett északi centrum. A János-kórházban maradhat a járóbeteg-ellátás mellett a belgyógyászat, a neurológia és a pszichiátria is.

Kerestük a János-kórház főigazgatóját, Kázmér Tibort is, hogy megtudjuk, mit gondol a kormány jelenlegi terveiről, és milyen sors vár az intézményre, ám a kórházvezető többszöri megkeresésünk ellenére sem nyilatkozott.

Át kell gondolni a járóbeteg-szakellátás mikéntjét

Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos viszont lapunknak elmondta: várhatóan 1,2 milliárd forintot fordítanak majd a János-kórház pavilonjainak felújítására, amely már jövőre el is kezdődhet. A Kútvölgyi-kórház pszichiátriája mellett várhatóan oda költöztetik majd a Semmelweis Egyetem két pesti, összesen 330 ágyas gyermekklinikáját, hogy ezzel is kiegyenlítsék a pesti és a budai ellátást. Szerinte ezzel a lépéssel olyan diagnosztikai és szakmai közegbe kerülnének a Semmelweis gyermekklinikái, amely a mostaniaknál jóval kedvezőbb körülményeket eredményez. A rehabilitációs és krónikus osztályokat nem kell majd elköltöztetni a kórházból, ám át kell gondolni a járóbeteg-szakellátás mikéntjét, amely jobban működhetne a Kútvölgyi járóbeteg-szakellátó részlegén.

A múlt héten a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a fővárosi, észak-pesti centrum a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház), míg a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László kórház-Rendelőintézetben és az országos kardiológiai intézetben lesz. A dél-budai központ azonban mégsem Kelenföldön, hanem a budaörsi virágpiac helyén épülhet meg. Az észak- és közép-budai lakosság ellátására épülő másik centrum végső helye azonban továbbra is kérdéses.

A centrumok köré az ellátást segítő társkórházakat is szerveznek. Ilyen a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Bajcsy-Zsilinszky kórház és rendelőintézet, az Uzsoki Utcai Kórház, a Szent Margit Kórház és a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »