Jól hangzik Orbánék javaslata, csak nem tudni, kinek jó

Jól hangzik Orbánék javaslata, csak nem tudni, kinek jó

Egyre kevésbé érthető, hogy a tej áfájának jövő évtől tervezett csökkentése miért csak a friss tejre vonatkozna, s miért éppen az áfacsalással leginkább érintett tartós tej marad ki az áfacsökkentésből.

Öt százalékra kívánja csökkenteni a kormány a friss tej 18 százalékos áfáját. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége üdvözli ezt a lépést, mindamellett megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az áfacsökkentés nem terjed ki a tartós, egyebek közt az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tejre.

Erre utaznak a csalók

Nemcsak a szövetség szakértőit lepi ez meg, hiszen kormányzati tisztviselők szájából is elhangzott többször: már a fogyasztók nagy része is tisztában van azzal, hogy a tejágazatban az áfacsalások zöme az importból származó UHT-tej esetén érhető leginkább tetten. Az, hogy ez a termék továbbra is magas adókulcsban marad, szinte felhívásként értelmezhető a további áfacsalásra – hívják fel a figyelmet most a szakértők. Nem véletlen tehát, hogy a szövetség úgy ítéli meg: a tej áfájával kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések elégtelenek. A csökkentés ugyanis mindössze a tej és tejtermékek 25-30 százalékát érinti, ami nem biztosít kellő és hatékony fellépést az évek óta egyre növekvő áfacsalások ellen. – Amennyiben a tartós tej áfáját nem csökkentik 5 százalékra, az a felvásárlási ár további csökkenését, a tejtermelők helyzetének folytatódó romlását, az állatállomány csökkenését okozza – hívják fel a figyelmet.

Újabb csapást hozhat a hazai ágazatnak

Az ágazati szakértők sokadjára is rámutatnak: Európában, így Magyarországon is tejtúltermelés van. A többlet tejet tejpor és vaj vagy tartós tej formájában lehet raktározni, Magyarországon azonban a porító kapacitás elégtelen, így a többlettej zömét tartós tejként tárolják. Az új áfaszabályok szerint ugyanakkor a friss és tartós tej között olyan fogyasztói árkülönbség alakulhat ki, ami érdektelenné teheti a hazai gyártókat a tartós tej előállításában. Ez könnyen együtt járhat azzal, hogy a tejtermelők által megtermelt többletet a feldolgozók nem vagy irreálisan alacsony áron fogják csak átvenni, ami a termelés folytatódó szűkülésével, az árak további csökkenésével járhat együtt.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tegnap lesújtónak nevezte a tejágazat egy hónapja tartó ellenőrzésének tapasztalatait, hogy főleg az import UHT-tejjel csapják be a vásárlókat, az eddigi eredmények alapján jellemzően a szlovák és a cseh termékekkel van gond. Az államtitkár szerint a magyar piacot elárasztó, gyenge minőségű, külföldről származó UHT-tejjel a gyártók és a kereskedők becsapják a fogyasztókat, mivel a ténylegesnél jobb minőségűnek tüntetik fel őket. A tejágazati ellenőrzéseket mindenesetre a következő hetekben is folytatják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »