Jól halad a borsi kastély felújítása – Képgalériával

Jól halad a borsi kastély felújítása – Képgalériával

Magyarország kormánya jelentős anyagi forrásokkal támogatja a műemlékvédelem alá eső épületek megújítását határon belül és kívül egyaránt. Így kerülhetett sor a borsi kastély teljes rekonstrukciójára is, amely a magyar történelem egyik meghatározó helyszíne, hiszen 1676. március 27-én a nagyságos fejedelem, II.Rákóczi Ferenc itt látta meg a napvilágot.

Magyarországi és szlovákiai szakemberek 2018 szeptembere óta dolgoznak a kastély épületén. A külső felületeken már csak kisebb feladatok maradtak hátra, az egyik épületrészben épp az épületgépészeti elemek kialakítása és a villanyszerelés folyik,  a másikban rakják a padlófűtés vezetékeit, valamint az informatikai és tűzvédelmi vezetékeket, míg a harmadikban a padlózat hidegburkolása van soron. A járvány ugyan némileg nehezítette, de nem szüneteltette a felújításokat. A tető már egy éve elkészült, a külső homlokzati munkák is befejezéshez közelednek, a restaurátori munkák is szinte teljesen elkészültek. Magyarország már két ütemben támogatta anyagilag az építkezést, most indul a harmadik ütem kivitelezése.  

Hírdetés

Nemcsak a kastély, környezete is megszépül: parkot és játszóteret alakítanak ki a közelében. Az épület önfenntartóvá válásához járul majd hozzá a szálláshelyek kialakítása, illetve az étterem létrehozása. Borsit Sárospatakkal a vízi turizmus, Sátoraljaújhellyel pedig egy kerékpárút köti majd össze.

2020 tavaszán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata – szakértők bevonásával – létrehozta annak a kiállításnak a tervezetét, amely a kastélyban kap majd helyet. A tervek szerint bemutatják a kastély történetét, egy XVII. századi birtok működésének mikéntjét, megismertetik az ideérkezőt a Rákócziak családfájával. A kiállítás illusztrálja majd II. Rákóczi Ferenc ifjú- és felnőttkorát, megidézi szökését a bécsújhelyi börtönből, ismerteti a szabadságharc okait, megmutatja a tábori élet mindennapjait, beszámol a fejedelem szabadságharc utáni reményeiről, bepillantást enged a bujdosók hétköznapjaiba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »