Jól fizet az ellenállás: kétmillió feletti havi fizetést is kapott a Jobbiknál a "szociális érzékenység"

Kimaxolta a mozgóbér fogalmát a Jobbik képviselőcsoportja: a hvg.hu birtokába jutott összesítés szerint egy erősen hullámzó (ki)fizetési rendszerben akadt olyan munkatárs a frakció mellett, aki kétmillió forintnál is többet tudott keresni havonta. A Fidesz képviselői a fizetési adatok szerint durván túlóráztathatták az alkalmazottakat, míg az alapból is magas fizetéseket adó KDNP karácsonyi jutalommal emelte alkalmazottai bérét egymillió forint fölé – írja a lap.

Az összesen 1514 alkalmazott május-novemberi bruttó bérét tartalmazó lista segítségével mozgásokat-tendenciákat is meg lehet figyelni a képviselők segítőinek fizetései kapcsán. Az is kiderült, hogy a képviselőkön túl mennyit fizetnek alkalmazottaiknak az egyes képviselőcsoportok.

Legjobban a kormánypártok és a Jobbik alkalmazottai jártak

Hírdetés

Akad például több olyan, májusban még 183 ezer forinttal kezdő dolgozó, aki szeptember óta ennek majdnem háromszorosát, 10 ezer forint híján félmillió forintot keres havonta, de több, induláskor 343 ezer forintért felvett munkatárs kezdőbére is több mint kétszeresére, havi 860 ezer forintra nőtt augusztus óta.

Hasonlóan szerencsésnek mondhatják magukat azok a májusban 232, 260 vagy 287 ezerért forintért felvett dolgozók is, akiknél szeptembertől immár 751 ezer forint áll a kimutatásban.

Gyöngyösi ezt is meg tudja magyarázni

Kevés kivételtől eltekintve igazán nem panaszkodhatnak alulfizetettségre a Jobbik alkalmazottai sem. Az ellenzéki frakció munkáját segítők körében többlépcsős emelések vagy dömpingszerű többletfizetés helyett egészen furcsa hullámzások érhetők tetten. A Gyöngyösi Márton frakcióvezető neve alatt futó – valójában egyes képviselőket segítő – 121 dolgozónál gyakori a havi 50 ezres plusz-mínusz ingadozás, bár előfordult dinamikus növekmény is. Például annál a májusban még 458, július-augusztusban 650 ezer, szeptembertől 952 ezer forintos bérű alkalmazottnál, akinek novemberben már 1,712 millió forint járt, vagy a parlament alakulásakor 160 ezret kereső kollégájánál, aki ezt novemberre 1,1 millió forintra tornázta fel.

A frakciót segítő munkatársak adatait böngészve még furcsább kiugrásokra bukkanhatunk: akadtak például 300 ezer – egymillió – 360 ezer forintos ciklusok, de olyan is, akinek 535 ezer és 1,294 millió forint között ugrált a fizetése. Olyan is volt, aki pont a kezdő hónapokban keresett sokat – 1,3, illetve kétezer forint híján kétmillió forintot, de szeptembertől valamiért 800 ezer forint körülire esett a bére. Megint más, aki 336 ezer forinttal kezdett, két hónap múlva már 1,2 millió forintot vihetett haza, a rákövetkezőben viszont csak 360 ezret, de egy hónap múltán újra 1,2 millió forintot.

A Jobbik – egyben az összes parlamenti frakció szintugrásrekordere – az a munkatárs lett, akinek induló május-júniusi bére júliusban 2,325 millió forintra lőtt ki, hogy aztán egyhavi szerény félmillió után újra 1,25 millióra nőjön, októbertől viszont megint 575 ezer forintra apadjon.

A Jobbik frakcióvetője soron kívüli – az aktuális havi fizetésükkel egybeszámított – jutalmakkal magyarázta az időszakos kilengéseket. Gyöngyösi Márton szerint a frakcióalkalmazottak körében enélkül bruttó 900 ezer forint a legmagasabb fizetés, a frakciónál pedig érvelése szerint annak ellenére nem volt lehetőség évek óta érdemi bérfejlesztésre vagy jutalmazásra, hogy a hivatal egyéb dolgozóinak bére a jogszabályi változások nyomán időközben jelentősen nőtt. A 2018. augusztusban megemelt bérkeret a frakcióvezető magyarázata szerint csak a régóta foglalkoztatott, a különböző kampányokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársak jutalmazására nyújtott lehetőséget.

A többi ellenzéki képviselőcsoportról összességében elmondható, hogy a kormánypárti frakciókénál és a Jobbikánál jóval visszafogottabban fizetik munkatársaikat, és béremeléssel vagy jutalomfizetéssel sem igen kényeztetik őket.

Ez utóbbi alól kivétel a Párbeszéd, amely hét, eredendően sem alacsony 420-680 ezer forintos fizetésű alkalmazottjának fizetett plusz egy havi bért novemberben, és az MSZP-frakció, amely szintén egyhavi többletet utalt a karácsony előtti hónapra.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »