Jókai és kora – irodalmi-műveltségi vetélkedő a virtuális térben

Jókai és kora – irodalmi-műveltségi vetélkedő a virtuális térben

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a komáromi Jókai Mór Alapiskola a 2021/2022-es tanévben is meghirdette a Jókai és kora elnevezésű irodalmi-műveltségi vetélkedőt, amely 2022. május 27-én ezúttal a virtuális térben valósult meg.

A Jókai és kora vetélkedőbe tizenöt különböző oktatási intézményből kapcsolódtak be felső tagozatos tanulók, de jelen voltak a nyolcosztályos gimnáziumok diákjai is. Egy-egy csapatot három tanuló alkotott; a vegyes korcsoport is engedélyezve volt.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében annak elnöke, Fekete Irén köszöntötte a versenyzőket. „A könyvek barátaim: társaságuk végtelenül kellemes. Bármikor rendelkezésemre állnak, és én akkor engedem őket magamhoz, és akkor bocsátom el, amikor jólesik. Azonnal megfelelnek minden kérdésemre, míg e szolgálat fejében viszonzásul nem kívánnak mást, mint egy kevés helyet otthonom valamelyik csendes sarkában, ahol békén pihenhetnek” – idézte fel a verseny résztvevőihez intézett beszédében az itáliai költő, Petrarca gondolatait bízva abban, hogy a tanulók is eszerint cselekednek.

Vörös Mária, a vetélkedő megálmodója kiemelte, hogy a pedagógusszövetség történetében ez az első alkalom, hogy tantárgyi versenyt online módon valósítanak meg.

Hírdetés

Ezúttal a Sárga rózsa című kisregény került a megmérettetés középpontjába, de a 7. évfolyam irodalomtankönyvének Jókaihoz kapcsolódó tananyaga is terítékre került. Csányi Ágnes, Juhász Mónika és Varga Tamás egy virtuális szabadulószobát álmodtak meg; elképzeléseiket Balázsy Mária valósította meg. A szabadulószobából csupán a számos kreatív feladat (anagrammák, keresztrejtvény, kódok) megoldásával lehetett kijutni. Egy prezentáció előadása is a verseny részét képezte; ezen összeállítások Jókai Mór egy szabadon választott családtagjának életét, tevékenységét, az íróhoz fűződő kapcsolatát mutatták be. Ezek hamarosan a pedagógusszövetség honlapján megtekinthetőek lesznek.

Felkészültek voltatok, nagyon szép munkát végeztetek nemcsak a szabadulószobából való kijutást, hanem a prezentációkat illetően is. Külön kiemelném azokat a versenyzőket, akik nemcsak a kézenfekvő személyeket, Laborfalvi Rózát vagy Grósz Bellát, hanem egy kicsit több búvárkodást igénylő témát választottak”

– hangsúlyozta az előadások után Vörös Mária, majd elárulta a zsűri döntését, mely szerint nem helyezéseket hirdettek ki, hanem három sávba sorolták a csapatokat.

A vetélkdő végére érve 11–15 pontot gyűjtve bronzsávosak lettek a perediek, a csicsóiak, a lévaiak, a légiek, a galántaiak, a hidaskürtiek és a deákiak; a 16 pontot bezsebelő felsőszeliek, valamint a 17 pontot elérő ipolyszalkaiak, zselíziek, gútaiak és királyhelmeciek ezüstsávos minősítést értek el; 20 pontos aranysávval pedig a komáromi Selye János Gimnázium, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont és a kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola tanulói büszkélkedhetnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »