Jöjjön az Erdei–Balzsay-korosztály!

Jöjjön az Erdei–Balzsay-korosztály!

Nemcsak birkózásban, hanem ökölvívásban sem a versenyre, hanem a riói olimpiát belengő botrányokra emlékezhetnek inkább a szurkolók. Kezdődött a sokszorosan megváltoztatott kvalifikációs rendszerrel, a pontozói részrehajlással. Kovács László, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, a nemzetközi szövetség (AIBA) talán nekikezd a rendcsinálásnak.

– Már a kijutás sem volt egyszerű, hiszen a kvalifikációs rendszer az idő múlásával egyre bonyolultabb lett. Rióban már 63 profi és félprofi ökölvívó léphetett ringbe, ami súlycsoportonként öt-hat helyet jelentett, míg az amatőrök számára most kevesebb hely jutott – elevenítette fel a kvalifikációs nehézségeket a szakember. Kovács László szerint ez az új rendszer igazságtalan, hiszen nem mindenki tudott erős és ütőképes félprofi csapatot kiállítani, ráadásul az amatőrök számára rendezett világbajnokságra is kvalifikálni kellett, és onnan csak a dobogósok juthattak kvótához.

– Már ekkor, illetve a kvalifikációs tornákon is folyamatosan jeleztük, súlyos gondok vannak a bíráskodás körül, és Rióban mindenki láthatta, döbbenetes, ami a sportágban zajlik. Nem véletlen, hogy az ökölvívás történetében először küldtek el bírókat és pontozókat azért, mert egyik vagy másik nemzet képviselőjét előnyben részesítették – folytatta a szövetségi kapitány. Szerinte legfőképpen az orosz bokszolók voltak a félrepontozás legfőbb nyertesei, míg az írek és a kazahok a legnagyobb vesztesei.

A sorsolásnál véleménye szerint nem nagyon lehetett mit tenni, ám így is volt néhány gyanúsan könnyű ág egy-két versenyző számára: 75 kilóban például minden favorit a felső ágra került – Harcsa Zoltán is –, míg az alsó ágon egyedül maradt az üzbég bunyós, aki így be is jutott a döntőbe.

– A mieink szereplését jelentősen befolyásolta a sorsolás, ami akkor sem lehetett volna nehezebb, ha nekünk kell összeállítani. Harcsa Zoli első ellenfelét megoldotta, majd a kubai világbajnok ellen bokszolt egy remek első menetet, ám az utolsó másodpercekben bealudt, és belenézett egy hatalmas balosba. Jól döntött a bíró, amikor nem engedte tovább a meccset, vélhetően mi is így tettünk volna a szünetben. Bacskai Balázs kijutott, majd jött a mumusa, aki sajnos simán legyőzte őt – mondta Kovács László, majd igencsak meglepő bejelentéssel zárta a beszélgetést: – Számot vetettem eddigi kapitányi tevékenységemmel. Két olimpiai ciklust csináltam végig, tisztes eredményeket értünk el, és most úgy érzem, elég volt. Már nem vállalom a következő ciklust, inkább a háttérből segíteném a sportágat. Jöjjenek a fiatalok, itt az idő, hogy megkapja a lehetőséget az Erdei– Balzsay-korosztály.

A szakember lapunknak elárulta, az AIBA máris szabályváltozásokra készül, és az amatőr bokszot újra egy kicsit a profik irányába tolná el. Ismét visszahoznák az ötpontozós rendszert, megint 5×3 perces menetek lennének az amatőröknél, a férfiak a trikót, míg a nők a fejvédőt vennék le a mérkőzéseken.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »