Johnson: meg kell törni az embercsempészek tevékenységét

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a La Manche-csatornán történt szerdai tragédia is azt mutatja, hogy életbevágóan fontos feladat az embercsempész bandák „üzletmenetének megtörése”.

Hírdetés

A kormányfő nyilatkozatának előzményeként szerdán – a legutóbbi adatok szerint – 31 ember, köztük egy gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.
   
A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.
   
Johnson szerda estére összehívta a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).
   
Az értekezlet utáni nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: a történtek is jelzik, hogy miért fontos az új brit határrendészeti törvény összes rendelkezésének gyorsított ütemű érvényesítése, mivel ez teszi lehetővé a különbségtételt a Nagy-Britanniába legálisan és illegálisan érkezők között.
   
Boris Johnson hozzátette: minden követ meg kell mozgatni „az embercsempész gengszterek üzleti hálózatainak lerombolása” végett.
   
Hozzátette: Londonnak ebben természetesen együtt kell működnie Franciaországgal és a többi európai partnerországgal.
   
„Most jött el az ideje annak, hogy fokozott együttműködéssel mindent megtegyünk e bandák összezúzása érdekében, mivel ezek a csoportok a szó szoros értelmében gyilkosságokat követnek el büntetlenül” – fogalmazott a brit kormányfő.
   
Johnson szerint nem férhet kétség ahhoz, hogy az embercsempész bűnszervezetek továbbra is megtévesztett emberek életét teszik kockára, és továbbra is gyilkosságokat úsznak meg büntetés nélkül, ha nem tapasztalják azt, hogy „üzleti modelljük működésképtelenné válik”.
   
Utalt a brit és a francia kormány között ebben az ügyben felmerült korábbi nézeteltérésekre, mondván: Londonnak voltak a múltban „nehézségei”, amikor rá akarta bírni a partnerországokat, „különösen a franciákat”, hogy „érdemének megfelelő súllyal” foglalkozzanak a kialakult helyzettel.
   
Priti Patel brit belügyminiszter a londoni alsóházban tartott minapi tájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a Franciaországból Nagy-Britanniába illegálisan átjutni próbálók számát. Kijelentette ugyanakkor, hogy a migrációs válság globális méretű.
   
A brit belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint az év eleje óta eddig 25 700-an próbáltak illegálisan átkelni a kontinensről csónakokkal Angliába, több mint háromszor annyian, mint tavaly egész évben.
   
A Doveri-szoros a világ legforgalmasabb tengerhajózási útvonala, és szakértők egybehangzó figyelmeztetései szerint életveszélyes vállalkozás ezen a tengerszakaszon kis csónakokkal útnak indulni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »