John Malkovich diktátorként tér vissza Budapestre

John Malkovich diktátorként tér vissza Budapestre

A kétszeres Oscar-jelölt John Malkovich amerikai színész 2012-ben óriási sikerrel mutatta be az osztrák sorozatgyilkosról, Johann „Jack” Unterwegerről szóló Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai című kortárs operát a Vígszínházban. Akkor úgy volt, hogy a világhírű sztár egy évvel később visszatér Budapestre, de ezt végül csak most sikerült összehozni.

2017 márciusában a hamburgi Elbphilharmonieban mutatják be a Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című legújabb előadását, amelyben Malkovichot Martin Haselböck kíséri orgonán. A színházi-zenei one-man-dráma a világpremier után néhány héttel vendégszerepel majd a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Ezt Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke sajtótájékoztatón jelentette be kedden.

A három és fél hetesre bővülő seregszemle egyik fókuszpontja a százötven éve megkötött kiegyezés lesz, a történelmi évfordulóhoz kapcsolódva ad koncertet az Osztrák–Magyar Haydn Philharmonie és a Bécsi Állami Opera kórusa, ők Liszt Koronázási miséjét adják elő. Carloyne Wittgenstein hercegnőnek szóló levelében Liszt így jellemzi művét: „A kényszerűség, hogy a lehető legkevesebb zenét írjak, nehogy feleslegesen elnyújtsam a királyi koronázás amúgy is igen hosszú szertartását, arra szorított, hogy teljességgel lemondjak a nagy műveket, a nagy mestereket jellemző kidolgozásról, epizódokról, művészi megoldásokról. Mégis, úgy tetszik, hogy a Koronázási mise e szűk keretek között is inkább koncentrált, mintsem megkurtított, és hogy elejétől végig áthatja, mégpedig egymással összhangban, kétféle alaptónusa: a magyar nemzeti érzésé és a katolikus hité.”

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője Kiegyezés 1867–2017 címmel készít koreográfiát az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt nemzetiségi kultúrák egymásra hatásából. A történelmi tematikához kapcsolódva a Budapesti Történeti Múzeumban nyílik meg a Kincsek a város alatt című kiállítás, amely a kiegyezést követő időszakban gyökerező régészeti feltárásokat mutatja be.

A 2017. március 31. és április 23. között zajló seregszemlén kiemelt figyelmet szentelnek Kodály Zoltán munkásságának, a BTF is csatlakozik a komponista halálának ötvenedik évfordulója kapcsán meghirdetett Kodály-évhez is. Ebből az alkalomból készül bemutatóra a Magyar Állami Népi Együttes, a fesztivál záró előadásaként félig szcenírozott formában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermeben hallhatja a közönség Kodály Zoltán Háry János című operáját.

 Pumeza Matshikiza dél-afirkai szoprán Budapesti Tavaszi Fesztivál  

Több komolyzenei világsztár részvétele biztos már: a tavaszi fesztivál vendége lesz Gyenyisz Macujev és Ivo Pogorelich zongoraművészek, Pumeza Matshikiza dél-afrikai szoprán. A Komische Oper Berlin társulata egy különleges Varázsfuvola feldolgozással érkezik: a The Guardian kritikusa „Burton, Dickens, Fritz Lang, a 20. század eleji némafilmek és a 21. századi képregények világának keverékeként” jellemezte az előadást, amely most először látható a régióban. Ibsen Peer Gyntjét Grieg zenéjére építve Edward Clug álmodja színpadra a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesével, míg a Magyar Nemzeti Galériában a kortárs német festészet fenegyerekének, Georg Baselitznak nyílik kiállítása jövő tavasszal.

A berlini Varázsfuvola ajánlója:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »