Jöhetnek a kétnyelvű táblák a szlovák vasútnál

Jöhetnek a kétnyelvű táblák a szlovák vasútnál

A Szlovák Államvasutak dolgozói ötvennégy magyar és egy ruszin településen helyeznek ki táblát a nemzetiség nyelvén is a szlovák nyelvű állomásnév mellé – írja a Felvidek.ma.

Érsek Árpád közlekedési miniszter rendelkezett arról, hogy a vasúttársaság helyezzen el a nemzetiség nyelvén is táblákat az állomásokon. A miniszter a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, a kormányprogram részét képezte, hogy a kisebbség nyelvén szintén legyenek vasúti táblák azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a húsz százalékot. A táblákat az érvényes vasúti szabvány szerint készítik el, és a Pátria Rádió információi szerint az állomások négy oldalára helyezik ki. Martin Erdősy, a vasúttársaság vezérigazgatója szerint a táblák még 2017-ben a helyükre kerülnek – írja a portál.

Hírdetés

A kétnyelvű vasúti táblák Európa több országában magától értetődőnek számítanak és senkit nem lepnek meg, illetve nem zavarnak. A szlovákiai magyarság viszont évekig hiába harcolt értük, mivel különböző kifogásokkal éltek arra vonatkozóan, miért kell ezeket nélkülöznünk. A TA3 híradása szerint ezzel tizenöt év után a vasútállomásokon is érvényesül a kisebbségek nyelvtörvény adta joga. A hírtelevízió által megkérdezett személyek nem látnak problémát abban, hogy a táblák végre a helyükre kerülnek.

Érsek szerint a vasutakról szóló törvényekkel összhangba kellett hozni a nyelvtörvényt, és ezzel az akadályok megszűnnek. Ennek köszönhetően még a 2017-es évben felszerelhetik a kétnyelvű táblákat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »