Johannissal egyeztettek a pártok, és nem nagyon akartak egyetérteni

Johannissal egyeztettek a pártok, és nem nagyon akartak egyetérteni

Klaus Johannis államfő szerda délutánra konzultációra hívta a parlamenti pártokat az igazságszolgáltatást érintő törvényekkel kapcsolatban. Az államfő a parlamenti súlyuk sorrendjében egyeztetett a pártokkal.

Johannis: Nem akarok paktumot kötni sem a PSD-vel, sem az ALDE-val, sem más pártokkal

“Nem akarok paktumot kötni sem a PSD-vel, sem az ALDE-val, sem másokkal. Azt akarom, hogy ők egyezzenek meg egymás között, és kezdjék újra a tárgyalásokat az igazságszolgáltatást érintő törvényekről, hogy végül olyan jogszabályaink legyenek, amelyek valóban segítik a rendszert” – fogalmazott Klaus Johannis államfő, hozzátéve, hogy a pártok közötti politikai megegyezést remél az egyeztetésektől.

Johannis hangsúlyozta, az igazságügyi rendszernek függetlennek és stabilnak kell lennie, és ehhez konszenzusra van szükség a parlamentben.

Az igazságügyi törvényeket újra kell gondolni, korszerűsíteni és javítani kell rajtuk – nyomatékosította az államfő, hozzátéve, hogy ennek érdekében újra kell kezdeni a parlamentben a törvénymódosítási eljárást, “de nem akárhogyan, felelős és átlátható törvényalkotásra van szükség”.

Dragnea: Az államfő nem avatkozhat bele a parlament tevékenységébe, nem lehet közvetítő a politikai pártok között

Az államfő nem avatkozhat bele a parlament tevékenységébe – jelentette ki szerdán Liviu Dragnea, a PSD elnöke azt követően, hogy a párt küldöttsége az igazságszolgáltatást érintő törvényekről egyeztetett az államfővel.

Klaus Johannis és a PSD küldöttségeKlaus Johannis és a PSD küldöttsége

“Mi nem azért jöttünk ma ide, hogy valamilyen vállalást tegyünk. (…) Úgy értettük, azt szeretné az elnök, hogy vegyük figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait” – mondta Dragnea, hozzátéve, hogy ez már megtörtént, hiszen a kormány kiadta az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletet, amely átveszi a bizottság ajánlásainak nagy részét, és amely jelenleg a parlament jóváhagyására vár.

A Szociáldemokrata Párt elnöke ugyanakkor rámutatott, alakulata nem ért egyet azzal, hogy kezdjék újra a parlamentben a törvénymódosítási eljárást. Azt mondta, nem akarnak “paktumot kötni” az igazságszolgáltatást érintő törvényekkel kapcsolatban, de egyetért azzal, hogy politikai megegyezésre van szükség, amellyel vissza tudják állítani az igazságügyi rendszerbe vetett bizalmat.

Hozzátette, a PSD-s küldöttség átadott az államfőnek egy jegyzéket is “az igazságszolgáltatás valós függetlenségét és a jogállamiság tiszteletben tartását” szavatoló tíz elvvel.

Ezek közé tartozik az alkotmány előírásainak betartása, beleértve a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó kitételeket is, az igazságszolgáltatási rendszer áltat elkövetett visszaélések leállítása és az ezek által okozott károk elhárítása, az alkotmány és a nemzetközi egyezmények által szavatolt alapvető emberi jogok tiszteletben tartása – például a védelemhez és a méltányos bírósági eljáráshoz való jog, az ártatlanság vélelme, a magánélethez való jog -, a bírák függetlenségének szavatolása mind a politikummal, mind az ügyészségek vagy a hírszerző szolgálatok nyomásgyakorlásával szemben.

Tăriceanu: Közös nevezőre kell jutnunk annak kapcsán, hogy mit értünk jogállamiság alatt

Közös nevezőre kell jutni a jogállamiság meghatározását illetően – nyilatkozta a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu az államfővel folytatott egyeztetést követően.

Klaus Johannis és az ALDE küldöttségeKlaus Johannis és az ALDE küldöttsége

Hírdetés

A kisebbik kormánypárt elnöke rámutatott, hasznos lenne, ha a parlamenti pártok konszenzusra jutnának az igazságügyi törvények módosításaival kapcsolatban, tekintetbe véve a Velencei Bizottság ajánlásait, amelyeket az Európai Bizottság is szem előtt tart majd az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról összeállítandó jelentésében. “E tárgyalásoknak azonban néhány premisszából kell kiindulniuk, amelyeket az elnökkel is ismertettünk” – mondta Tăriceanu.

Az egyik ilyen alapelv az ALDE-elnök szerint a jogállamiság meghatározása.

“Közös nevezőre kell jutnunk annak kapcsán, hogy mit értünk jogállam alatt, mert nem lehetnek eltérő nézeteink” – tette hozzá a szenátus elnöke.

Orban: támogatjuk az igazságszolgáltatást érintő törvényekkel kapcsolatos tárgyalásokat újrakezdését

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az igazságszolgáltatást érintő törvényekkel kapcsolatos tárgyalások újrakezdése mellett foglal állást – hangsúlyozta Ludovic Orban pártelnök az egyeztetést követően.

Klaus Johannis és a PNL küldöttségeKlaus Johannis és a PNL küldöttsége

Orban rámutatott, pártja a három igazságügyi törvénnyel, a büntető törvénykönyvvel és a büntetőeljárási törvénykönyvvel kapcsolatos vita újrakezdését támogatja úgy, hogy a tárgyalások során figyelembe veszik a Velencei Bizottság ajánlásait és az alkotmánybíróság döntéseit, valamint azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket Románia is aláírt.

Az USR azt szeretnék, hogy ne nevezzen ki az államfő olyan minisztert, aki nem tartja be a Velencei Bizottság ajánlásait

Amennyiben a kilátásba helyezett kormányátalakításkor Tudorel Toader igazságügyi minisztert is menesztik, ne hagyja jóvá olyan tárcavezető kinevezését, aki nem vállalja fel a Velencei Bizottság (VB) ajánlásainak a hazai törvényekbe való átültetését – ezt tanácsolta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna az államfőnek a Cotroceni-palotában folytatott szerdai egyeztetésen.

Klaus Johannis és az USR küldöttségeKlaus Johannis és az USR küldöttsége

“Semmilyen körülmények között ne fogadja el egy olyan igazságügyi miniszter kinevezését, aki nem vállalja fel határozottan a Velencei Bizottság ajánlásainak a törvényekbe való átültetését” – jelentette ki.

Barna kifejtette, alakulata úgy véli, az Államelnöki Hivatal megfelelő intézmény arra, hogy közvetítsen a bírák és ügyészek, a politikusok és a civil társadalom között a független és jól működő igazságszolgáltatás érdekében.

Az USR elnöke hozzátette, pártja szerdán olyan törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, amellyel a cél összhangba hozni az igazságügyi törvényeket a VB ajánlásaival.

Kelemen Hunor: nyitottak vagyunk a vitára az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban

Az RMDSZ nyitott az igazságszolgáltatást érintő törvényekkel kapcsolatos bármilyen vitára és megbeszélésre, de nem érinthetik az igazságszolgáltatás függetlenségét – mondta Kelemen Hunor a megbeszéléseket követően a Hotnews szöveges élő közvetítése szerint.

Klaus Johannis és az RMDSZ küldöttségeKlaus Johannis és az RMDSZ küldöttsége

Tomac: A PMP bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani a kormány ellen

A Népi Mozgalom Párt (PMP) bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani a kormány ellen, mert úgy véli, a jelenlegi hatalom “végérvényesen kompromittálta magát”, és csak a kormány megbuktatásával állítható félre – nyilatkozta a párt elnöke, Eugen Tomac az egyeztetések után.

A pártelnök szerint a jelenlegi kormány elvesztette legitimitását, ezért úgy vélik, bizalmatlansági indítványt kell benyújtani ellene, és eme szándékukat Johannis államfővel is közölték.

“Az egyetlen mód arra, hogy megszabaduljunk ettől a bandától, amely terror alatt tartja a jogállamot az, hogy buktassuk meg a kormányt, mert ez a marionett-kabinet elszigeteli Romániát, távol tartja az állampolgárokat a civilizált világtól, és a Velencei Bizottság legutóbbi jelentése is bizonyítja, hogy ennek a kettős beszédnek, amelyet alkalmaznak – egyet mondanak Brüsszelben, és más történik itthon – már nem hisz senki” – fogalmazott Tomac.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »