Johannis üdvözölte a Szabad Európa Rádió román adásainak újraindítását

Johannis üdvözölte a Szabad Európa Rádió román adásainak újraindítását

Az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatban üdvözölte Klaus Johannis államfő hétfőn az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa által pénzelt Szabad Európa Rádió (SZER) román adásainak újraindítását.

Az államfő úgy értékelte: a SZER az 1989 előtti időben a kommunista diktatúra által titkolni próbált igazságok feltárásával a “szabadság bástyájaként” éltette a reményt a románokban, hogy lehetséges az elnyomás alóli felszabadulás. Johannis örömét fejezte ki, hogy 30 évvel a diktatúra bukása után, Románia (centenáriuma utáni) “újabb évszázadának” első évében hétfőn újraindultak a SZER Romániának szóló adásai.

Szerinte erre azért van szükség, mert Európát ismét az intolerancia, a gyűlöletbeszéd és a hatalmi önkény fenyegeti, Romániát pedig nemzetük jövőjét önös érdekeikért feláldozó, populista, demagóg politikusok veszélyeztetik.

Hírdetés

“Egy megosztott, számos fenyegetéssel – egyes esetekben belső fenyegetéssel – szembesülő Európában szükségünk van a szabad sajtóra, amely segít eligazítani az állampolgárokat, megtalálni az igazságot a hamis hírek, a manipuláció és a hazugságok médiatengerében” – olvasható a román államfőnek a SZER-hez intézett üzenetében.

A SZER tavaly júliusban jelentette be, hogy egy évtizedes szünet után idén újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait. A közlemény szerint a civil társadalom és sajtó képviselői, illetve kormányzati hivatalnokok mindkét országban aggasztónak tartják a félretájékoztatást, korrupciót és társadalmi megosztottságot. Ezek szerintük a politikai berendezkedést veszélyeztetik, amit a SZER a hamis híreket leleplező és a közéleti szerepvállalást bátorító, Romániának szóló műsorokkal és elemzésekkel akar a helyi médiumokkal együttműködve ellensúlyozni.

“A SZER és a Szabadság Rádió helyi tudósítók közreműködésével 20 ország 26 millió hallgatója számára 25 nyelven szolgáltat korrekt információkat és híreket, olyan térségekben, ahol a média még fejletlen, vagy szabadságát korlátozzák, az általa közzétett videókat pedig 1,5 milliárd néző töltötte le a Facebookról vagy YouTube-ról 2017-ben” – idézte az Agerpres a SZER román adásainak újraindítását beharangozó közleményét.

A SZER eddig is készített román nyelvű adásokat a Moldovai Köztársaság számára. Romániának szóló műsorai és írásai hétfőtől kezdődően a romania.europalibera.org internetes honlapon érhetők el. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »